Aleksa Bečić i Rene Trokaz / - DJORDJE CMILJANIC, VLADA
20/02/2024 u 14:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trokaz - Bečić: Vlada obavlja odličan posao, pohvala za postignute rezultate

Bečić je istakao da je Crna Gora postala prva država u regionu Zapadnog Balkana koja je ratifikovala sva četiri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa

Specijalni izaslanik Francuske za Zapadni Balkan Rene Trokaz u razgovoru sa zamjenikom premijera i potpredsjednikom Vlade Crne Gore ​Aleksom Bečićem pohvalio je rezultate koje je postigla 44. Vlada Crne Gore.

- Obavljate odličan posao i francuske vlasti su pozitivno iznenađene rezultatima koje ste ostvarili za ovako kratko vrijeme - naglasio je.

Trokaz je na samom početku istakao da Francuska imenovanjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan želi da pomogne zemljama regiona u ubrzanju procesa pridruživanja EU.

Bečić je informisao sagovornika da je za prvih 100 dana Vlada Crne Gore uspjela da dinamizira evropski put i deblokira odnosno izvede iz v.d. stanja ključne institucije poput VDT-a, Sudskog savjeta, Ustavnog suda i Centralne banke. Takođe, istakao je da je Crna Gora postala prva država u regionu Zapadnog Balkana koja je ratifikovala sva četiri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa.

- Rezultati koje smo postigli pokazuju da Crna Gora ubrzano korača ka Evropskoj uniji koja je, uz kredibilno NATO članstvo, našale strateško opredeljenje. Svi naši kapaciteti usmjereni su na ispunjavanje privremenih mjerila, kako bismo nakon toga krenuli sa zatvaranjem velikog broja poglavlja. Iz tog razloga ulažemo ogromne napore da bismo iskoristili istorijsku šansu koja nam se ukazala - izjavio je potpredsjednik Vlade.

Bečić je naglasio da je prioritet Vlade beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, a u prilog tome govore i impresivni rezultati kojima svjedočimo svakodnevno.

- Bezbjednosni sektor u saradnji sa SDT i nadležnim tužilaštvima postiže izvanredne rezultate. Svakodnevne akcije, procesuiranja, hapšenja do skoro nedodirliivih, ali i brojinih policijskih službenika, zapljene, razbijanja krijumčarskih lanaca, potvrdjuju da čišćenje kriminala i korupcije iz svih pora društva, jačanje institucija i izgradnja sistema u kom konačno nema zaštićenih jesu magistralni pravci naše politike. Politički performansi i pokušaji stvaranja negativne slike o bezbjednosnom sektoru, zapravo su bili pokušaji da se skrene fokus sa suštine i nastavka akcija Sektora za borbu protiv kriminala, specijalnog policijskog odeljenja, SDT-a i drugih policijskih i tužilačkih struktura. Medjutim, kao što vidimo, pokušaji su bili bezuspješni i vrlo lako osujećeni od gradjana, a akcije koje su uslijedile pokazuju još veću beskompromisnost i odlučnost u partnerskom odnosu bezbjednosnog sektora i tužilaštva sa ciljem izgradnje pravne države koja je jača od svakog pojedinca i kriminalne grupe - istakao je Bečić.

Posebnu pažnju Trokaz je posvetio nedavno završenom popisu stanovništva.

- Način na koji ste sproveli popis, uprkos specifičnostima Zapadnog Balkana, može da služi kao primjer drugim zemljama regiona - naglasio je Trokaz.

Bečić je pojasnio da je popis veoma dugo bio zloupotrebljavan u političke svrhe.

- Pokazali smo kako izgleda slobodan popis, bez tenzija, ideoloških i političkih zloupotreba, popis u kome niko nije ni diskrininisan ni nagradjen zbog svog opredeljenja. To šalje važnu poruku da dolazi do sazrijevanja društva i izdizanja iznad pogubnih ideoloskih podjela. Popis koji je sproveden uz dijalog, inkluzivnost, transparentnost i najveće kontrolne nmehanizme, doprinio je smirivanju društvenih tenzija i stabilizaciji prilika. Uz povraćenju funkcionalnost instituicja i stabilnost politickih prilika trasiran je put ubraznom sprovodjenju redormi, a to  je jedini prihvatljivi pravac kojim ova Vlada želi da se kreće zajedno sa svojim građanima - zaključio je Bečić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:58