Milatović u Tirani / - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA
28/02/2024 u 19:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina objavila tekst deklaracije iz Tirane koju je potpisala i Crna Gora

Deklaracija od 12 tačaka, iza koje je stao i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, na samom početku naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja evropskoj bezbjednosti

Lideri zemalja jugoistočne Evrope, među kojima i lideri zapadnobalkanske šestorke i zvaničnici Evropske unije, usvojili su u Tirani na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, deklaraciju u kojoj se navodi da je ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja za evropsku stabilnost i međunarodni mir.

Deklaracija od 12 tačaka, iza koje je stao i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, na samom početku naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu i dalje najveća prijetnja evropskoj bezbjednosti.

(VIDEO) Zelenski: Sa Milatovićem sam razgovarao o liječenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori

- Taj je čin agresije neprihvatljiv, flagrantno je kršenje međunarodnog prava uključujući i Povelju UN, kao i zločin protiv ukrajinskog naroda - navodi se u prvoj tački deklaracije sa samita.

U deklaraciji je izražena „nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“ u međunarodno priznatim granicama iz 1991. godine, a uz obećanje pomoći Ukrajini u ratu dokle god bude potrebno, upućen je i poziv cijeloj međunarodnoj zajednici da „snažno poveća podršku toj zemlji u njenoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet“.

Lideri su ujedno osudili i planove Rusije da održi svoje predsjedničke izbore na „privremeno okupiranim teritorijama“ na istoku zemlje i poluostrvu Krim.

U deklaraciji, lideri su naveli da je sveopšta agresija Rusije na Ukrajinu „demonstrirala krajnju potrebu i ključni značaj ujedinjene i snažne Evrope, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet njenih naroda“.

U dokumentu se izražava i puna podrška Ukrajini da sama bira svoje bezbjednosne aranžmane, a dodaje se i da članice NATO i zemlje kandidati pozdravljaju korake koje ona preduzima ka članstvu u alijansi i podržavaju njenu želju da joj se pridruži čim to bezbjednosni uslovi dozvole.

Učesnici samita izrazili su i namjeru da „osnaže saradnju u borbi protiv dezinformacija, uključujući i lažne narative o ratu, i da ostanu posvećeni suzbijanju hibridnog rata, i izazovima u oblasti sajber bezbjednosti“.

Deklaracija sadrži i obećanje zemalja učesnica samita da će pomoći u obnovi Ukrajine i u angažovanju svih finansijskih institucija, firmi i znanja da se obezbijedi prosperitetna budućnost Ukrajine, koja je i preduslov za povratak njenih izbjeglih stanovnika.

Dokument su potpisali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Volodimir Zelenski i albanski premijer Edi Rama. Potpisali su i predsjednica Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, i premijeri Bugarske, Hrvatske i Rumunije Nikolaj Denkov, Andrej Plenković i Marsel Čolaku.

(VIDEO) Milatović: Crna Gora snažno podržava evroatlantski put Ukrajine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:38