/ - FOTO: GP URA
24/12/2023 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

URA: Podrška sindikatima, Spajićeva Vlada mora ispoštovati potpisane kolektivne ugovore

Spajić kršenjem potpisanih koletivnih ugovora zasigurno će izazvati to da će država izgubiti milionska sredstva zbog tužbi radnika, navode iz GP URA

Vlada Dritana Abazovića u svom mandatu potpisala je kolektivne ugovore sa sindikatima prosvjete, javne uprave i pravosuđa i zaposlenima u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova na osnovu kojih su prvi put posle dužeg vremena povećane plate zaposlenima u tim sektorima od 20 do 30 odsto, podsjećaju iz GP URA.

Kako navode, pored tog povećanja plata u 2023. godini, trebala su da uslijede povećanja i u 2024. i 2025. godini za još do 10 odsto.

- Međutim, Spajićeva Vlada odbija da to učini i zanemaruje potpisane kolektivne ugovore, čije poštovanje je i zakonska obaveza. Spajić kršenjem potpisanih koletivnih ugovora zasigurno će izazvati to da će država izgubiti milionska sredstva zbog tužbi radnika. Takođe, on takvim odnosom izaziva i dodatni gnijev zaposlenih, koji sada kako čujemo, kroz proteste i obustave rada žele da se izbore za svoja prava i primoraju Spajića da ispoštuje ono što mu je obaveza.Građanski pokret URA u potpunosti razumije potrebe i podržava zahtjeve sindikata u borbi za njihova prava. Tu podršku smo već pokazali i na djelu, jer smo već u Skupštini Crne Gore podnijeli amandmane na Predlog budžeta za 2024. godinu sa kojima se omogućavaju sredstva za povećanje plata od 10% zaposlenima u prosvjeti- istilču iz URA-e.

Navode da su spremni da na isti način djeluju kada su u pitanju zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, kao i policijski službenici i zaposleni u MUP-u.

- Kad već Spajić i njegova Vlada zanemaruju potpisane kolektivne ugovore i time ignorišu obaveze države prema radnicima, nadamo se da većina poslanika u Skupštini Crne Gore neće biti spremna da napravi istu grešku. Zato ih i pozivamo da zanemarimo sve političke razlike i stanemo na stranu radnika- naglašavaju iz URA-e.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:09