/ - FOTO: URA- STAN ZA SVE, PRESS
17/02/2024 u 12:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

URA: Preko Fonda STAN ZA SVE cijena stana bi bila jednaka cijeni izgradnje - duplo manja od tržišnih

Oni su istakli da bi ovaj projekat funkcionisao tako što bi nakon osnivanja Fonda država početni kapital od 20 miliona usmjerila na izgradnju stanova na državnom ili opštinskom zemljištu po principu "projektuj i izgradi"

Uzimajući u obzir drastičan rast cijena nekretnina i saosjećajući se sa preko 40 hiljada porodica u Crnoj Gori koji u takvim uslovima nemaju mogućnost da riješe svoje stambeno pitanje predložili smo osnivanje Fonda "Stan za sve", koji bi građanima omogućio da po duplo povoljnijim uslovima od tržišnih dođu do svog krova nad glavom.To je saopšteno iz Građanskog pokreta URA.

Oni su istakli da bi ovaj projekat funkcionisao tako što bi nakon osnivanja Fonda država početni kapital od 20 miliona usmjerila na izgradnju stanova na državnom ili opštinskom zemljištu po principu "projektuj i izgradi".

Nakon izgrađenih stanova država bi odmah sve isplatila izvođaču radova, a zatim stanove prodala građanima po cijeni koštanja izgradnje, odnosno nekih 900 eura po kvadratu po trenutnim tržišnim cijenama.

- Troškovi komunalnog opremanja zemljišta ne bi bili uključeni u cijenu jer će opštine u saradnji sa državom oslooboditi građevinsko zemljište od komunalija i samim tim pomoći da cijena kvadrata bude ovako niska - poručili su iz URE.

- Država ne bi zarađivala od prodaje stanova, jer prodajna cijena bi bila jednaka cijeni građenja. Iz tog razloga cijena stanova bi mogla da varira u zavisnosti od više faktora, u slučaju pojeftinjenja izgradnje, cijena bi svakako bila niža. Tako bi država nakon prodaje stanova vratila nazad u Fond uložena sredstva koja bi dalje ulagala u izgradnju novih stambenih jedinica. Na taj način država bi u svakom trenutku raspolagala sa tih početnih 20 miliona eura - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
URAFONDSTAN ZA SVE
16. jun 2024 14:42