/ - FOTO: PES - UGLJEšA UROšEVIć
25/12/2023 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Urošević: Abazović neosnovano obećavao i izigrao prosvjetare i radnike Željezare

Dodaje da osim što limitima nije obezbijedio sredstva u budžetu za povećanja, nije potpisao ni sporazum iz člana 22, što predstavlja glavni preduslov za povećanje zarada

Bivši premijer Dritan Abazović koji je u predizbornoj godini obećavao brda i doline sklapajući kolektivne ugovore koji se ne mogu sprovesti, od svega je ostavio samo probleme i metež koje sada rješava nova Vlada. To smatra Uglješa Urošević, poslanika Pokreta Evropa sad.

- Podsjećamo javnost kako je bivši premijer bez ikakvog plana i vizije najavio ponovni početak rada Željezare, dok se danas razmatra otpuštenje radnika, uz blokirane račune i potpuno neizvjesnu budućnost firme. Ništa manje neodgovornosti nije izostalo ni kada je u pitanju odnos Abazovića prema prosvjetarima, želeći da opet politički profitira. U ključnom dokumentu u kojem se utvrđuju limiti potrošnje budžeta u tabeli koja se odnosi na obrazovanje -,,Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za 2023-2026. godinu” usvojenog na sjednici Abazoviceve Vlade u julu 2023.godine, jasno se vidi da pomenuta sredstva nisu predviđena iako sada lažno tvrdi da je želio da poveća plate, time onemogućavajući novu Vladu da kroz novi budžet ispuni želju prosvjetara - navodi Urošević.

Dodaje da osim što limitima nije obezbijedio sredstva u budžetu za povećanja, nije potpisao ni sporazum iz člana 22, što predstavlja glavni preduslov za povećanje zarada shodno Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete

- Dakle, Granskim kolektivnim ugovorom nije obećano povećanje od deset procenata, kako se paušalno interpretira od dijela javnosti, već da će se koeficijenti dodatno razmotriri, u zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, a koje je Abazović utvrdio prije dolaska 44. Vlade Stoga, jasno se može zaključiti da je Abazović samo neosnovano obećavao radi jeftinih političkih poena, a u suštini izigrao prosvjetare, radnike Željezare, kao i mnoge druge. Sva obećanja, te neprecizni i paušalni kolektivni ugovori koje je potpisivala Abazovićeva Vlada formirana sa drugom većinom, ne predstavljaju nikakvu pravnu, niti bilo koju drugu obavezu za novu 44. Vladu - smatra on.

Dodaje da rješenje ovih problema će se zasnivati na sistematičnom i ozbiljnom pristupu koji 44. Vlada namjerava da sprovede kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru i tako na pravi način nagradi radnike, odvajajući ih od nerada, a čime se podstiče rad i ostanak svih ljudi koji drže državu Crnu Goru na svojim plećima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:26