/ - DAN
11/04/2024 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Usvojen Program pristupanja Crne Gore EU 2024-2027

Vlada je usvojila Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za period od 2024. do 2027. godine, kojim je predviđeno da najveći broj obaveza iz evropske agende bude završen do kraja naredne godine.

Iz Vlade su saopštili da je Program pristupanja usklađen sa Srednjoročnim programom rada Vlade i da mu je cilj da trasira put države ka usaglašenosti sa relevantnom pravnom tekovinom u svim oblastima pregovora.

- Program, u okviru sva 33 pregovaračka poglavlja, obuhvata 718 planova, a određen broj akata, ponavlja kroz više poglavlja, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, od 718 propisa, 165 ih je planirano kroz strateški, a 553 kroz zakonodavni okvir.

Što se tiče pregleda planova po godinama, iz Vlade su ukazali da je najviše obaveza planirano za 2024. i to 326, dok je za 2025. planirano ukupno 231, za 2026. 105 propisa, a u 2027. godine 56 propisa.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, za izvještajni period od septembra prošle do februara ove godine, prenosi agencija Mina.

U Izvještaju se navodi da je u navedenom periodu planirana realizacija 206 mjera od kojih su 124 mjere sa rokom dospjele za realizaciju i 82 mjere sa rokom kontinuirano.

Vlada je donijela Srednjoročni program rada za period od 2024. do 2027. godine i Program rada za ovu godinu.

U diskusiji je naglašeno da je Vlada u potpunosti posvećena povećanju transparentnosti i ima jasnu namjeru da krajnje korisnike javnih politika, građanke i građane, stavi u prvi plan.

Ključni prioriteti Vlade za naredni period su Crna Gora kao država vladavine prava i kredibilna članica EU i NATO, stabilan finansijski i ekonomski sistem za bogatu državu, građane i građanke i zdravi i obrazovani pojedinci kao temelj prosperitetnog i solidarnog društva.

Nova kadrovska rješenja Vlade: Predloženi novi odbori direktora ŽICG i ŽPCG

Iz Vlade su kazali da je Programom rada ovu godinu predviđeno ukupno 396 aktivnosti, od čega 222 u tematskom i 174 u normativnom dijelu.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o realizaciji Srednjoročnog programa rada Vlade Crne Gore 2022-2024 u prošloj godini.

Spajić: Donošenjem IBAR-a posao nije završen, neophodna izborna reforma, lokalna samouprava "rak rana" Crne Gore

Kako su ukazali iz Vlade, Programom je za prošlu godinu bilo planirano ukupno 359 aktivnosti od kojih 121 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 238 aktivnosti iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

- Od ukupnog broja planiranih aktivnosti, realizovano je 57 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, kao i 120 aktivnosti iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, što čini 49.3 odsto ukupne realizacije Programa, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za prošlu godinu.

Programom je planirana realizacija 45 programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kuturne baštine, za šta je ukupno predviđeno 704,4 hiljade eura..

U Izvještaju se navodi da je 69 odsto projekata realizovano, tri projekta su nerealizovana, dok je 24 odsto djelimično realizovano i biće završeni u ovoj. godini.

- Od 704,4 hilajde eura planiranih sredstava, utrošeno je 382.086 eura, rekli su iz Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:46