/ FOTO: Ivan Petrović Ipe - Vesna Medenica
07/12/2023 u 20:09 h
Že.B.Že.B.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medenica: Slučaj ubistva Duška Jovanovića imao moju posebnu pozornost

Medenica je, govoreći o spornim porukama koje su nedavno objavljene, istakla da spori njihovu autentičnost

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je večeras u emisiji "Načisto" (TV Vijesti) da tvrdi da su krivični procesi protiv nje politička odmazda.  Medenica je kazala da je slučaj ubistva Duška Jovanovića imao njenu posebnu pozornost.

- Vrlo je sporno da li su objavljene poruke moje. Moj telefon nije konfiskovan, ja sam ga dobrovoljno predala i dala korisničku šifru-  kazala je ona povodom nedavno objavljenih spornih poruka koje se vezuju za nju.

Navela je da je njen mobilni telefon u ANB stigao bez naredbe suda.

- Ja nikada ANB-u nisam povjerila nijednu forenziku - naglasila je Medenica i dodala na pitanje voditelja da ona spori autentičnost materijala.

Kazala je da njoj nikada nije dostavljen zapisnik o pretresima USB-a i drugog telefona koji je nađen.

- Niti ja, niti moji branioci, niti jedan od ostalih branilaca nije dobio materijal -prepis poruka. Prilikom prigovora, pripremanja za ročište o potvrđivanju optužnice naznačeno je da taj materijal i 48 drugih dokaznih materijala koji su bili u popisu optužnice nedostaje. Odloženo je prvo ročište, pa je na drugom bilo i dostavljeno puno materijala, nekih 48 strana na francuskom jeziku pa smo tražili da se i to prevede - rekla je Medenica  povodom pitanja koje se odnosilo na prvu optužnicu koja je podignuta protiv nje.

Poručila je da večeras nije došla da daje odbranu, nego da ukaže na propuste.

- Sudnica je mjesto gdje će se raspraviti sve sporne stvari.  To ostavljam da raspravimo na sudu, na glavnom petresu. Istraga je završavana tako što apsolutno nikakva prava kao osumnjičeno lice u pritvoru nisam imala. Naime, od samog mog hapšenja stvaran je taj ambijent u kontinuitetu - izjavila je Medenica.

Povodm optužnica za ratne zločine kazala je da ih ona nije radila, ali da je pokrenula postupke protiv ratnih zločina.

- Prvi koraci da se ratni zločin konačno počinje rasvjetljavati kroz krivične procedure pokrenut je u vrijeme moga mandata. Rifat Rastoder je donio materijal koji je zavrijedio pažnju. Počeli smo da istražujemo bez iskustva. Sa profesorima Međunarodnog javnog prava smo pravili strategiju. Istrage su pokrenute u mom mandatu, optužena je radio drugi. Ja sam otišla. U to vrijeme velika je saradnja bila sa Karlom del Ponte u smislu da je imala ovlašćenja da vrši monitoring u radu povodom krivičnog  djela ratnik zločina. Dozvolila nam je pristup  datoteci suda u Hagu za ratne zločine. Ja sam kao prvi tužilacna prostoru EX YU  potpisala prvi sporazum o ustupu dokaza i zato smo imali predmet Morinj - istakla je Medenica.

Rekla je da za vrijeme kada su podignute te optužnice nije sugerisala da se određuje pritvor, jer su podignute nakon 15 godina i bilo je upitno da li će biti dovoljno dokaza.

- I bila sam u pravu - smatra ona.

Ona je navela da apsolutno ne prihvata da su nedavno objavljene poruke njene.

- Nemojte mi reći da te riječi nisu mogle biti dodate, izbrisane... Ja sam bila na čelu Vrhovnog suda. Svi su očekivali rezultate za crnogorsko sudstvo. Rezultate smo radili timski. Svi su bili spremni da daju maskimum. U mom mandatu nikada se nije desilo da zbog neizricanja prvostepene presude neko izađe na slobodu - osvrnula se Medenia povodom nedavno objavljenih spornih poruka koje se vezuju za nju i povodom njenog rada.

Medenicu je podsjetio voditelj da je ranije rečeno da je ona kriva što nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića. Odgovarajući na optužbe bivšeg načelnika podgoričke policije Milan Vujanović od 12. maja 2022. godine kazala je da "iznosi netačnu činjenicu".

- Ja sam dala izjavu povodom nanovnog otvaranja ovog cijelog predmeta. Stojanka Radović nije bila u tom predmetu, zaduženi tužilac je bio Ljilja Klikovac. Mićo Orlandić je bio neko ko je rukovodio određenim stvarima. Što se tiče službene zabilješke, da je sačinjena po pravilima zakonika o krivičnom postupku ona bi imala djelovodni protokol u policiji...  Ja sam spavala, ja nisam dežurni tužilac. Meni su tužioci rekli da ih niko nije zvao - odgovorila je ona.

Medenica je kazala da je slučaj ubistva Duška Jovanovića imao njenu posebnu pozornost.

-Svoju pravosudnu karijeru počela sam da gradim u Kolašinu. Poslije godinu dana položila sam pravosudni ispit u Beogradu. Nakon dvije godine sam izabrana za sudiju Osnovnog suda u Kolašinu. Radila sam na krivičnim predmetima. Imali smo kontrole od strane Višeg i Vrhovnog suda. Na jednom sastanku svih pravosudnih čelnika u Kolašinu na moje izlaganje Božo Vuksanović, koji je tada bio republički javni tužilac me zaustavio i rekao mi da ako ikad osnuje tužilaštvo da ću biti tužilac. Ni na kraj pameti mi nije bilo tada da se bavim tužilaštvom. Osnovalo se tužilaštvo, pozvao me predsjednik Opštine Kolašin koji me pitao da li pristajem da budem osnovni državni tužilac koju obavljam osam godina i predlažu mi da pređem za zamjenika višeg tužioca u Podgorici, gdje radim najteže predmete...- naglasila je ona.

Ona je istakla da nije tačno da je birala sudije van rangnih lista i da kumstvo nije razlog za izuzeće, da ga zakon ne poznaje.

- Zamislite svaki pojedinačni sudija Vrhovnog suda, u vrijeme kada sam ja bila predsjednik, može reći da je bio institucija sam za sebe. To je bio hram znanja - kazala je Medenica.

Ona je navela da je, tokom njenog hapšenja, zasutavljena na Aerodromu Podgorica u takvom zdravstvenom stanju, gdje joj se morala ukazati ljekarska pomoć.

Ona je rekla voditelju da se ne poredi slučaj njenog sina i Svetozara Marovića i da se njen sin doborvoljno vratio s liječenja u Beogradu i stavio nadležnim organima Crne Gore na raspolaganju.

- Na Aerodromu mi niko nije otvorio kofer i nije pogledao medicinsku dokumentaciju koju sam imala sa sobom, a sve novine su objavile da sam imala 700.00 eura a niko iz policije se nije našao da to demantuje. Bivam lišena slobode. Sumnja se u moju medicinsku dokumentaciju, interesantno kako su mi nalazi odjednom bili loši da sam ostala u KCCG. Našli su u telefon da sam guglala advokata Tomanovića, to je bio razlog da se doda bjekstvo u odluci o pritvoru. Ne znam šta imaju protiv advokata iz Beograda - naglasila je ona.

Rekla je da ima dosta svojih problema, da joj Marović kojeg voditelj spominje ne bi bio problem i da ona u tome što on nije dostupan nadležnim organima nije učestvovala.

Osporila je rad Jovana Vukotića(sadašnji tužilac) u SDT, navodeći da je on angažovan mimo propisanih pravila.

-Osam dana nakon mog hapšenja traži se da se Jovan Vukotić uputi odma na rad u SDT, znači već se zna da će biti izabran. Ne navodi se da je upućen u rad na predmetima. Vrlo je diskutabilno kako neko sa nula dana radnog staža može biti upućen u radnje krivičnog gonjena, kada neko da bi bio specijalni tužilac mora imati najmanje deset godina radnog staža kao tužilac ili advokat....Svi svjedoci su bili saslušani, ni ja ni advokat nismo znali ime, tako da je meni onemogućena saradnja sa braniocem, da znamo koje bi postavili pitanje i prirpemali odbranu -  rekla je Medenica povodm istrage koja je vođena protiv nje.

Dodala je da je  ona već bila stigmatizovana kada je optužnica bila protiv nje podignuta.

- Cijelo vrijeme mog boravka u pritvoru traženi su spisi. Ni jedan nije dostavljen. To je jednostrana istraga, jer druga strana nema šanse da ponudi ni jedan dokaz. Predmet zadužuje Nataša Bošković. Čim je došao Jovan Vukotić, bez rešenja oduzima se njoj i dodjeljuje se njemu. Ako su toliko čvrsti dokazi zašto su napravili ovoliko propusta -  izjavila je ona.

Poručila je da, kada je u pitanju politička odmazda, da će se braniti svojom argumentacijom.

Govorila je i o navodima za biznismena Rada Arsića i demantovala da je učinila usluge.

- Plac u Krašićima je kupljen prije 20 i nešto godina.To je nekih 180 kvadrata. Još dok je bio Dragan Kankaraš data je građevinska dozvola. I to je stajalo gotovo deset godina, nijesmo imali novca da gradimo. Ponudio se kum da radi ugovorom o građenju. Sklopljen je ugovor,  22 odsto nama, 78 odsto njemu. Porodični smo prijatelji odavno, unazad 60 i nešto godina. Rade Arsić je mog sina prije 18 godina krstio, da bi njegova supruga krstila moju unuku. Oni su u Kolašinu kupili plac 2016. da bi pravili kuću. Poslije smrti mog supruga,  rekao da će to pokloniti mojoj unuci- pojašnjava ona.

Negirala je navode i vezano za "Avalu" i "Bjelasicu".

- Avala je na tenderu prodata po važećim procedurama utvrđenim u to vrijeme. Jer ako prvi odustane, drugi dobija, to je bilo pred Ustavnim sudom kada ja nisam bila...Sa Avalom nemam ništa. Što se tiče Bjelasice, nije bilo nikakvih prijava na kojima bi se mogla zasnovati bilo kakva radnja tužilaštva u vrijeme kada sam ja tužilac bila- poručuje ona.

Detaljno je govorila i o okolnostima i finansijskoj situaciji i poteškoćama koje su, kako je kazala,  je zadesile nakon smrti njenog supruga. 

-Što se tiče oko 30.000 kvadrata zemljišta u Kolašinu - to je porodično imanje mog pokojnog supruga i prodaja je bilo jedini način da zatvorim kredite koji su mi ostali na teret nakon njegove smrti. "Katun" firma koja se bavila isključivo time pitala sam da li mogu da mi otkupe jer moram kredite da pokrijem. Ponudila sam 10 eura (po kvadratu), oni su mi dali 4,99 eura -  precizirala je ona.

Odgovorila je i povodom navoda o odnosu sa nekadašnjim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

- Iz razloga što poštujem sud, ne želim njih da diskreditujem i da dajem odbranu vama. Vi dobro znate da sam ja 13 godina po zakonu bila nadležna za potpisivanje mjera tajnog nadzora. Interesantno na tim mjerama se upecao i neko go sada žari i pali ovim pravusuđem. Interesantno će biti da jednoga dana, da to što sam ponešto vidjela i ponešto kažem. Kada će to biti vrijeme, to je stvar moje odluke....- istakla je Medenica.

Kazala je da su ranije svi stari predmeti morali biti referisani.

- Otišla je predstavka sudu u Strazburu, zbog svih ovih kršenja i nepravilnosti. Meni i mome sinu je interes da se suđenje što prije završi, ali se ne završava. Nikada od naše strane i naših branilaca nije traženo odlaganje.... Jedenostavno su izbrisane odredbe ZKP-a za ono što je glavno za zaštitu ljudskih prava više na stolovima ni sudija ni tužilaca ne postoji. Jer kako objasniti da jedan od optuženih ima 2 odluke Ustavng i 6 ukidnih rešenja Apelacionog suda, a po njima ne postupa Viši sud. Takvo pravosuđe je nastalo pod pritiskom medija -  poručila je Medenica povodm postupka koji se vodi protiv nje a u kojem je veći broj ročišta odlagan, a odluke o ukidanju pritovra neprihvaćene.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 09:25