Branislav Nenezić / FOTO: DEJAN LOPICIC
04/05/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nenezić: Crnu Goru u EU ne vodi ono što je viđeno u prethodne četiri godine

Građani prepoznaju potrebu formiranja zajedničkog pokreta Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske (SDP) partije i Liberalne partije (LP), jer ono što je viđeno u prethodne četiri godine ne vodi Crnu Goru u EU, ocijenio je poslanik SD-a Branislav Nenezić.

On je rekao da je ideja za formiranje saveza potekla od potrebe ukrupnjavanja partija koje su u prethodnom periodu uticale na donošenje velikog broja važnih i bitnih odluka Crnu Goru, kao što su početak pregovora sa Evropskom unijom (EU) i članstvo u NATO-u.

On je za agenciju MINA kazao da intenzivno razgovaraju sa građanima, i da će savez koji još uvijek nema ime, činiti istaknute javne ličnosti.

Prema riječima Nenezića, potpisivanje sporazuma između lidera partija očekuje se u narednih nekoliko sedmica, kada bi trebalo da bude poznato koji su specifični ciljevi saveza.

Nenezić je kazao da će SD-SDP-LP zajedno nastupiti na lokalnim izborima u Budvi, navodeći to kao jedan od predviđenih vidova saradnje budućeg saveza.

Na pitanje da li su o pristupanju savezu razgovarali sa Demokratskom partijom socijalista, Nenezić je rekao da je u savez dobro došao svako ko želi dobro Crnoj Gori.

- I ko bude bio spreman da prihvati sve ono što se bude našlo u samoj rezoluciji koja će biti potpisana povodom formiranja pokreta. Razgovori su više išli u smjeru ljudi koji su onako nestranačke ličnosti i građanski aktivisti - rekao je Nenezić.

On je kazao da je cilj pokreta usmjeren ka dobrobiti građana Crne Gore dodajući da je uvjeren da će veliki broj intelektualaca podržati njihov pokret.

- Svaka podrška je dobrodošla jer mislim da prije svega građani, prepoznaju potrebu formiranja jednog ovakvog pokreta, jer ono što smo imali prilike da vidimo u prethodne četiri godine ne vodi Crnu Goru u EU - rekao je Nenezić.

Nenezić: Ponosan sam što sam spriječio ostvarenje još jednog “dječačkog sna” Abazovića

Odgovarajući na pitanje da li vidi Crnu Goru u EU do 2030. godine, Nenezić je rekao da je upitno da li svi politički subjekti koji trenutno čine aktuelnu većinu u Crna Gori, žele Crnu Goru u EU.

- Imali smo i dosta djelovanja tih političkih subjekta koji su suprotni svemu tome - rekao je Nenezić.

On je rekao da od potencijalnog dobijanja ili nedobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), dosta zavisi crnogorski evropski put.

Nenezić je kazao da građani treba da znaju da IBAR ne znači da je Crna Gora već i dio EU.

- To je samo još jedan korak. Proces koji, na današnji dan, dosta je teško prognozirati i zbog svih dešavanja koje imamo u samoj Evropi, ratu Ukajini koji ne prestaje, cijela situacija i sa globalnom ekonomskom krizom, prema mom mišljenju utiče na sam proces pristupanja EU - rekao je Nenezić.

Govoreći o radu Vlade, Nenezić je rekao da je loša praksa to što se odluke donose “iza leđa” građana i da dio ministarstava ne radi dobro posao po pitanju potreba građana.

On je naveo i da EU prati i odnos Vlade prema Rezoluciji Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

- Jer to je inicijativa koja je potekla iz EU, iz Evropskog parlamenta. Crna Gora tu treba da zacrta svoj put ka Evropi ili, nažalost, da se udalji sa tog puta - zaključio je Nenezić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 14:00