/ - - FOTO: DPS - SKRINšOT
16/10/2023 u 13:18 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Živković: Cilj popisa je etnički inženjering, bojkot jedino rešenje

Problem je što neko već pripremljene podatke želi samo da premjesti na papir, naglasio je on

V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković poručio je na konferenciji za novinare da je  postalo svima jasno da je cilj popisa etnički inženjering. On je rekao da je bojkot jedino rešenje i da kažnjavanje građana nije moguće.

On je poručiuo da će DPS sačekati do kraja dana da se odgovori na njene zahtjeve.

- Ukoliko ih ne bude predložiće Glavnom odboru bojkot popisa... Više puta smo ponovili da ovo nije ambijent za regularan popis i da nisu pripremljeni uslovi. S obzirom na to da institucije ne funkcionišu, nema uslova za sprovođenje popisa - smatra Živković.

On je dodao da nakon lokalne i medijske kampanje, uključili su se i vjerski poglavari, tako da je jasno da je cilj etničko i nacionalno prebrojavanje.

Smatra da je  izjava direkotora Monstata nema veze sa istinom te da će pravni tim DPS-a izaći jasnom argumentacijom da građani ne mogu da se kažnjavaju.

- Čujemo iz Vlade da do odlaganja neće doći. Zašto nadležne državne institucije ne žele kontrolu procesa? Jesmo li mi ispostavili drugačije zahtjeve, da li postoji nešto novo u odnosu na 2003. i 2011. godinu - naglašava Živković.

Podsjetio je da je da je i 2003. i 2011. godine opozicija imala kontrolu popisa.

-DPS nema problem sa održavanjem popisa, ni sa tim i kako će se neko nacionalno i vjerski izjasniti. Problem je što neko već pripremljene podatke želi samo da premjesti na papi - naglasio je on.

On je naglasio da se nekriju nikakvi politički razlozi i da se ovaj proces mora potpuno iskontrolisati da bi imali popvjerenje u integritet podataka.

On je kazao da ne traže ništa što nioje bilo i da ne izmišljaju toplu vodu. On je pitao šta bi se promjenilo za šest mjeseci.

-Nemojte očekivati od nas da učestvujemo u procesu smaknuća građanske Crne Gore- poručio je Živković i dodao da je bojkot jedina mjera u ovakvoj situaciji i da je bilo sličnih primjera i iz regiona.

Poručio je da građani sami procjene koliko je ovaj režim demokratski.

-Ovo nisu regularni uslovi. Radi se o širokom društvenom i političkom nepovjerenju. Ukoliko dođe do bojkota biće širi društveni konsenzus da nema povjerenja - pojašnjava on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:32