/ DANIJEL žIVKOVIć
19/10/2023 u 12:31 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Živković: Cilj je da se popis sprovede na silu, Vlada unaprijed propala

Njihov cilj je bio jasan, održati popis u ovom ambijentu i unijeti u sistem već pripremljene podatke, kako bi mogli da sprovedu etnički inženjering, naveo je Živković

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je građane da ne učestvuju u popisu stanovništva, navodeći da je cilj tog procesa da se falsifikuju podaci koji će služiti za etnički iinženjering.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković kazao je na konferenciji za novinare da je Glavni odbor (GO) te stranke usvojio odluku o bojkotu popisa.

- Hoće da održe popis na silu i mimo zakonskh uslova, samo sa jednim ciljem – etnofederalizacija Crne Gore, odnosno njeno pretvaranje Bosnu i Hercegovinu- rekao je Živković.

Živković je, komentarišući izjavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića da će DPS moći da kontroliše popis, kazao da taj stav dolazi kasno.

- Umjesto da ranije dođemo do konsenzusa, sada pošto se proceduralno završavaju sve radnje, kada imamo izabrane popisne komisije, popisivače i instruktore, dolazi se do toga da možemo da učestvujemo. Ako postoji volja, neka se popis odgodi na nekoliko mjeseci, da sjednemo i dogovorimo monitoring- rekao je Živković.

- Pored svih naših zahtjeva i dobre volje, Vlada i Monstat su se ignorantski ponašali sve ovo vrijeme. Nijesu izašli u susret nijednom našem zahtjevu. Njihov cilj je bio jasan, održati popis u ovom ambijentu i unijeti u sistem već pripremljene podatke, kako bi mogli da sprovedu etnički inženjering. Tih dana ću imati dosta obaveza, teško da će me moći naći na adresi, tako ću bojkotovati popis. Nivo transparentnosti je nikakav, samo u nekim opštinama se za ko su popisivači. Niz zakonskih pretpostavki nisu ispunjene- rekao je Živković.

Istakao je da u stanove niko ne može ući bez naloga suda i kazne nisu za bojkot popisa propisane.

- Gospodin Đukanović je bio na sjednici Glavnog odbora DPS-a i njegov stav je identičan kao stav Odbora. Razgovarali smo sa predstavnicima Monstata. Oni kažu da je proces depolitizovan, a popisne komisije čine predsjednici opština- naveo je Živković.đ

Živković je kazao da imamo vladu u tehničkom mandatu i da ne bi trebala da donosi vlažna zakonska rješenja i da predlaže.

- Jasno je da ovo nije stabilan politički ambijent. Nama nije problem kako će se neko izjasniti, to je intimno pravo svakog čovjeka, jasno je kome je cilj da se popis sprovede na ovaj način - preko crkve i drugih instrumenata. Ako mi, kako god se izjašnjavao, pristajemo da se u ovakvom ambijentu održi popis, vjerujte mi da smo u ozbiljnom problemu. Tražimo mehanizme kontorle. Cilj je da se popis sprovede na silu i falsifikuju podaci- naglasio je Živković.

Odgovorajući na pitanja medija, kazao je da je Andrija Mandić sve sve samo ne evropejac i smatra da nova Vlada je unaprije propala i neće moći da funkcioniše.

- Vrlo brzo će izgubiti legitimitet. Cilj im je da Crna Gora ne bude članica NATO-a- naglasio je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

26. jul 2024 06:09