Sa jučerašnje sjednice Vlade / - SASAMATIC, VLADA
11/05/2024 u 19:57 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada Crne Gore uputila amandmane na rezoluciju o Srebrenici

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj sjednici naložila Ministarstvu vanjskih poslova da pošalje predlagačima amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, saznaje portal Dana u Vladi Crne Gore.

Predlagači Rezolucije su Njemačka i Ruanda.

Svi ministri 44. vlade su glasali za amandmane, osim Dragoslava Šćekića iz SNP-a koji je izuzeo mišljenje.

Vladimir Joković, takođe iz redova SNP-a, a koji je ministar poljoprivrede, nije prisustvovao sjednici jer se nalazi u inostranstvu.

Podsjetimo, premijer MIlojko Spajić je prije dva dana rekao da će Crna Gora glasati u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezoluciju o Srebrenici.

- Mi ćemo glasati za tu ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid. Mi smo sto posto usaglašeni sa spoljnom politikom Evropske unije (EU) - poručio je Spajić.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda a njoj je navedeno da se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Spajić je kazao da će Crna Gora predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Prema njegovim riječima drugi amandman se odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini (BiH).

Spajić je rekao i da imaju veliko razumijevanje za stav Srbije, ali i za stav BiH, te da po tom pitanju ne žele da Crna Gora staje na stranu bilo koje države u regionu.

Spajić je kazao i da su "amandmani odlični jer pokazuju pravu namjeru svih". On je saopštio i da su svi međunarodni partneri Crne Gore podržali amndmane Vlade čak, kako je rekao, i BiH.

Podsjetimo, u prvom amandmanu se ističe da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj zajednici u cjelini dok se drugi odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Ovim predlozima Vlade se sprečava potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu pravnih i političkih reperkusija i onemogućava narativ i namjera da se jedan narod proglasi genocidnim.

Uz to se, kako navode, dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 22:44