Sa sjednice Vlade Crme Gore / - VLADA CG
17/05/2024 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada usvojila četiri ključna pravna akta za unapređenje pravosudnog sistema u Crnoj Gori

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je četiri ključna pravna akta koji će značajno doprinijeti daljoj reformi i unapređenju pravosudnog sistema u Crnoj Gori.

Usvojena akta su istovremeno i uslov za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) koji Crna Gora očekuje do kraja juna ove godine, saopšteno je iz Ministartsva pravde.

Usvojen je Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), čiji je cilj dalje unapređenje i osavremenjivanje postojećih rješenja, kao i rješavanje problema u praksi. Ovim predlogom omogućava se pribavljanje dokaza relevantnih u predmetima koje vodi Specijalno državno tužilaštvo, posebno u slučajevima ratnih zločina. Naime, dokazi izvedeni u skladu sa Statutom i pravilima Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog rezidualnog mehanizma moći će se koristiti u krivičnom postupku u Crnoj Gori, što će značajno unaprijediti procesuiranje ovih složenih slučajeva za koje se dokazi na drugi način ne mogu pribaviti.

Ovo su kadrovska rješenja sa današnje sjednice Vlade

Predlog Zakona o lobiranju, takođe usvojen na današnjoj sjednici, ima za cilj jačanje preventivnog mehanizma u borbi protiv korupcije i usaglašavanje sa međunarodnim iskustvima i praksama za sprečavanje nedozvoljenih uticaja u postupcima donošenja propisa i drugih opštih akata. Ovaj zakon predstavlja važan korak ka transparentnijem i odgovornijem procesu donošenja odluka.

Takođe, usvojen je Predlog Strategije reforme pravosuđa 2024-2027 sa akcionim planom za period 2024-2025. Ovaj dokument predstavlja ključni korak u daljem jačanju vladavine prava kroz unapređenje odgovornosti, nezavisnosti, stručnosti i efikasnosti pravosudnih institucija. Strategija reforme pravosuđa ima izuzetno važnu ulogu u procesu dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), što je od suštinskog značaja za dalji napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji.

Usvojen je i Plan racionalizacije pravosudne mreže, koji je jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru strateškog cilja unapređenja stručnosti i efikasnosti pravosuđa. Ovaj plan doprinosi efikasnijem i racionalnijem korišćenju resursa u pravosudnom sistemu i od izuzetne je važnosti za dobijanje pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Svi navedeni usvojeni dokumenti od ključne su važnosti za dobijanje IBAR-a. Na ovaj način, Vlada Crne Gore i Ministarstvo pravde uradili su ključni dio posla za usvajanje pozitivnog izvještaja, a predlozi će biti upućeni Skupštini Crne Gore na dalje razmatranje i usvajanje.

Ministarstvo pravde Crne Gore nastavlja da radi na unapređenju pravosudnog sistema, sa ciljem postizanja najviših standarda pravde i vladavine prava, poručili su iz ovog Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 22:47