Zlatko Vujović / - FOTO: PR CENTAR
02/04/2024 u 21:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Sve mimo okončanja izbornog procesa u Šavniku je hajdučija

Jedini pravni i zakonit način da se riješi kriza u opštini Šavnik je da se završi izborni proces iz 2022. godine, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović.

Ne može se zamisliti nijedan scenarij, kaže on, u kojem neće biti omogućeno biračima da iskažu svoju volju na dva biračka mjesta.

- S obzirom da je riječ o Parlamentarnim izborima, nije moguće, kao što bi moglo recimo da smo imali Predsjedničke, iz razloga cijelihishodnosti, da kažemo ne moramo održati izbore na ta dva biračka mjesta. Primjera radi da se ovo desilo na Predsjedničkim izborima, gdje je razlika između kandidata 20 odsto, apsolutno rezultat sa dva biračka mjesta ne može da utiče na konačan ishod - objašnjava on.

Kada je riječ o Lokalnim i Parlamentarnim izborima ne postoji, kako kaže, nijedan mogući scenarij osim da se okonča izborni proces.

- Sve ostalo je, hajdučija, koja pravi ogromnu štetu Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji, jer to znači da država Crna Gora ne može sprovede zakon na svojoj teritoriji. A zašto ne može? Zato što pripadnici vladajućih partija blokiraju okončanje izbornog procesa da bi putem eventualnog uvođenja prinudne uprave preuzeli kontrolu na tom opštinom i iz pozicije vlasti sprovedili novi izborni proces - dodaje Vujović u razgovoru za Televiziju E.

DPS: Odluka o uvođenju prinudne uprave u Šavniku uvod u anarhiju

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nije raspisao nove izbore za opštinu Šavnik, navodeći da to ne može da uradi, jer ni oni iz 2022. nijesu završeni na dva biračka mjesta.  Dok traje izborni proces ne može biti ni prinudne uprave, kako to predlaže Ministarstvo javne uprave.

Prema jučerašnjem rješenju iz Službenog lista, prinudna uprava sprema se za Šavnik, iako je kabinet premijera Milojka Spajića prošle sedmice odlučilo drugačije i povukao tu odluku.

Milatović nije raspisao izbore u Šavniku

Međutim, odluka Ministarstva već je objavljena u Službenom listu, pa ostaje pravna nedoumica kako će se razriješiti čitava situacija.

- Čekajte, to da nije imalo previše. To da smo negdje u nekom Kazahstanu ili u Bjelorusiji, pa bi bilo previše, a ne zemlji koja očekuje da postane članica 2028. godine Evropske Unije - kaže Vujović.

Objašnjava da postoje dva načina da se prevaziđe situacija nastala u Šavniku nakon odluke Vlade.

Uvodi se prinudna uprava u Šavniku, odluka Vlade objavljena u Službenom listu

- Prvi i najlakši, politički dijalog onih koji imaju svoje predstavnike u Opštinskoj izbornoj komsiji (OIK). Pošto je izborni proces u toku to znači da imamo, ako se ne varam, nemojte me uzeti za riječ, tri liste koje su prijavljene. I oni koji predstavljaju sada vlast na nivou Crne Gore, blokiraju da se sprovedu izbori na ta dva izborna mjesta. Dijalogom bi sve bilo lako riješiti.  Znači, završimo izborni proces, zakažemo izbore, omogućimo biračima ponovljeno glasanje na ta dva biračka mjesta - navodi on.

Drugi način, prema njegovim riječima, teži, takođe podrazumijeva politički kompromis i sistemski je bolji. On podrazumijeva da Skupština Crne Gore dvotrećinskom većinom, izvrši amandmansko djelovanje na Zakon o izboru odbornika i poslanika i da ovlašćenje Državnoj izbornoj komisiji, da u trenutku kada OIK ne može sprovesti izborni proces, da ih izuzme iz nadležnosti i da sama sprovede izborni proces.

- Sve se može ukoliko postoji politička volja. Politička volja jeste da one liste koje su trenutno na vlasti u Crnoj Gori, koje imaju mnogo veću odgovornost, naravno, da omoguće se glasanje sprovede do kraja - zaključuje Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:48