Miloš Vukčević / foto: SDP
04/03/2024 u 13:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukčević: Zakon ne zabranjuje raspisivanje javnog poziva za izbor v.d. direktora policije

Raspisivanje javnog poziva za izbor vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije nije potrebno, ali Zakonom o unutrašnjim poslovima to nije izričito zabranjeno, kazao je advokat i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran Miloš Vukčević.

Iz Vlade su ranije saopštili da će izbor v.d. direktora Uprave policije preko javnog poziva potvrditi opredjeljenje Vlade da se kandidati biraju u skladu sa principima meritokratije.

Vukčević je rekao da je Zakonom o unutrašnjim poslovima propisano da će, u slučaju prestanka mandata direktora Uprave policije prije isteka vremena na koji je postavljen, Vlada na predlog ministra odrediti za v.d. direktora nekog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, koji ispunjava uslov za direktora, najduže do šest mjeseci.

On je Agenciji MINA kazao da Zakon ne propoznaje raspisivanje javnog poziva ili internog oglasa za određivanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Međutim, kako je naveo, to što Zakon o unutrašnjim poslovima ne prepoznaje raspisivanje poziva/konkursa za v.d. direktora ne znači da je to zabranjeno, jer shodno članu 10 Ustava sve sto nije zabranjeno zakonom ili Ustavom, slobodno je, odnosno dozvoljeno.

Mimo zakona biraju direktora Uprave policije

- Drugim riječima, za određivanje v.d. direktora Uprave policije nije potrebno raspisivati javni poziv/oglas, ali Zakonom nije izričito ni zabranjeno - rekao je Vukčević.

On je naveo da je, ukoliko v.d. direktora Uprave policije bude izabran shodno proceduri propisanoj Zakonom o unutrašnjim poslovima, prije svega članom 16, onda jasno da zakon neće biti prekršen.

Šaranović: Drago mi je što je Vlada konačno jednoglasno stala iza mog predloga da se razriješi Brđanin

Vukčević je kazao da je tačno da Zakon ne prepoznaje raspisivanje javnog poziva, konkursa ili oglasa za izbor v.d. direktora Uprave policije, već samo prilikom izbora direktora u punom mandatu, kada postoji zakonska obaveza da se bira na javnom konkursu.

- Ali, to ne znači da je samo raspisivanje javnog poziva, na koji se mogu prijaviti svi zainteresovani kandidati za direktora Uprave policije, nezakonito - rekao je Vukčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:39