Maja Vukićević / - ДНП
27/03/2024 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukićević: Prijem Kosova u PSSE otvorio bi put i drugim spornim teritorijama da traže članstvo

Prijem Kosova u parlamentarnu Skupštinu Savjeta Evrope bio bi ozbiljan presedan, i ja ću glasati protiv toga, kazala je šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PSSE) Maja Vukićević.

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope održaće se danas, 27. marta, raspravu o prijavi Kosova za članstvo u toj panevropskoj organizaciji, kao i glasanje o usvajanju izvještaja glavne izvjestiteljke za prijem Kosova Dore Bakojani.

Iz Demorkatske narodne partije (DNP), čiji je Vukićević član, ranije je saopšteno da ona ima punu podršku da glasa protiv prijema Kosova u PSSE.

Vukićević je u izjavi za “aloonline“, kazala da podršku za ovu odluku ima od građana Crne Gore.

- Ono što je takođe interesantno je da niko od političkih subjekata nije reagovao na prijetnje koje su mi upućene što dovoljno govori o dvostrukim aršinima, jer se nekada znalo reagovati i na mnogo bezazlenije komentare - dodala je Vukićević.

Ona je kazala da bi prijem Kosova u PSSE “otvorilo put i drugim spornim teritorijama, da traže članstvo u međunarodnim institucijama.”

- Savjet Evrope je savez država, a na međunarodnoj sceni nema konsenzusa o tome da li je Kosovo država. Kosovo kao državu ne priznaje polovina članica Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, državnost Kosova nisu priznale ni pet zemalja Evropske unije, zbog toga bi zaista bio ozbiljan presedan da se desi prijem Kosova - rekla je.

Vukićević ističe da DNP ostaje privržena principima, istovremeno poštujući sporazum potpisan sa parlamentarnom većinom.

- Glasali smo za sve ono što je bilo važno, posebno u dijelu pravosuđa, ali isto tako ostajemo vjerni svojim ideološkim uvjerenjima i političkim principima - zaključila je šefica delegacije Crne Gore u PSSE.

Medijska hajka protiv Vukićević zbog glasanja PSSE: „Junaci” skriveni iza društvenih mreža

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 15:17