Milo Božović / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
21/02/2024 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za budućnost Crne Gore: Omogućiti Milu Božoviću da se brani sa slobode

Sve drugo bi nakon vraćanja optužnice imalo politički motivisani progon gradonačelnika Budve i kršenje njegovih osnovnih građanski prava, kazali su iz ZBCG

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" pozvali su da se njihovom članu, uhapšenom zbog sumnje da je pripadnik organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom droge, Milu Božoviću hitno ukine pritvor.

Oni su saopštili da je povod za to odluka Vijeća sudija Višeg suda koje je vratilo optužnicu protiv Božovića i ostalih članova OKG na dopunu.

- Imamo obavezu da ukažemo crnogorskoj javnosti, da sve ono na šta smo ukazivali kao očigledne nedostatke istrage protiv Mila Božovića, potvrdilo je i Vijeće sudija vraćajući na doradu ovu skalameriju od optužnice. Milo Božović je uhapšen 13. aprila 2023. godine uz neviđenu medijsku pompu i razapinjanje kako je član OKG – a, i da su dokazi protiv njega toliko čvrsti da će do podizanja optužnice doći i prije roka predviđenog ZKP – om. Međutim, ne da nije došlo do toga, već je više nego očigledno da se Milo Božović nalazi u pritvoru deset mjeseci na osnovu opisnih indicija i poluglasina, što potvrdjuje naš stav da pojedini specijalni državni tužioci prvo hapse, a onda prikupljaju dokaze, ili ih pravnički kreče za neodržive optužnice. Tako je Vijeće sudija u dijelu optužnice koja se odnosi na Mila Božovića konstatovalo kontradiktornost i neodrživost činjeničnog opisa da je on postao pripadnik OKG 2019. godine i da je imao zadatak da kao poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije. Javnosti radi, Milo Božović 2019. godine nije bio poslanik u Skupštini Crne Gore, a samim tim ni član Odbora za bezbjednost i odbranu, već je to postao tek u decembru 2020. godine, navode iz ZBCG.

Oni pitaju i treba li podsjećati da je upravo Milo Božović kao menadžer opštine Budva u ljetnjim mjesecima 2020. godine bio hapšen i privođen upravo od, kako kažu, strane onih ljudi sa kojima je optužen da su zajedno formirali kriminalnu organizaciju 2019. godine.

-Tako ispada da je Milo Božović 2019. godine dogovorio sa Lazovićem, Milovićem, i ostalim policijskim službenicima da ga godinu dana kasnije fizički maltretiraju, bacaju na pločnik ispred opštine Budva i određuju mu mjere tajnog nadzora i policijsko zadržavanje. Posebno iritira i činjenica da postupajući tužilac dosad nije ponudio nijedan dokaz da je tzv. SKY pin bio u posjedu Mila Božovića, što dodatno ukazuje na neodrživost dijela optužnice koji se odnosi na njega. A kakva je optužnica najbolje će pokazati sljedeći citat Vijeća sudija: „ Dakle, imajući u vidu naprijed navedeno, optužnica ne sadrži jasne i valjane razloge u postojanju osnovane sumnje u odnosu na okrivljene, odnosno ne sadrži razloge koji bi zadovoljili nezavisnog posmatrača da vjeruje da je određeno lice, konkretno okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili svako krivično djelo koje je predmet optužbe.“ Posle ove konstacije s pravom očekujemo da vanraspravno vijeće Višeg suda ukine pritvor Milu Božoviću i uz odgovarajuće mjere nadzora omogući mu da se brani sa slobode, dodaju iz ZBCG.

Kako su kazali, sve drugo bi, nakon vraćanja optužnice, imalo politički motivisani progon gradonačelnika Budve i kršenje njegovih osnovnih građanski prava.

- Jer se nalazi u pritvoru već deset mjeseci bez potvrđene optužnice. A pošto je rok za ispravljanje optužnice dva mjeseca, jasno je da bi svaki sljedeći dan boravka Mila Božovića u istražnom zatvoru bio skandal i gruba zloupotreba suda i tužilaštva u postupku koji je opterećen političkom pozadinom, zaključili su.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 14:42