danijel zivkovic / - DANIJEL ZIVKOVIC
02/12/2023 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Živković: Ako danas bude gotova specifikacija, vjerujem da se može krenuti sa popisom

Osigurali smo kontrolu procesa, naveo je on

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković poručio je kako smatra da je zahvaljujući djelovanju opozicije osiguran najveći nivo kontrole popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

On je rekao da je uvjeren da se, ukoliko danas bude gotova specifikacija softvera, može krenuti sa popisom, koji počinje sjutra.

- Čini mi se da smo kroz ove kontrolne mehanizme obezbijedili potpunu kontrolu procesa. Kako će se izjašnjavati ljudi – u to ne možemo ulaziti. Ali kroz ove mehanizme moći ćemo da se uvjerimo postoji li zlouptreba, kazao je on, prenose mediji.

Živković je podsjetio da će opozicija imati predstavnike u popisnim komisijama, a kazao je i da će postojati mogućnost ručnog provjeravanja, prema kojoj će biti uzet uzorak od tri odsto popisnica i fizički upoređen sa unosom u bazu podataka – i to kada je riječ o pitanjima o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku.

Što se samih softvera tiče, Živković je kazao kako su u pitanju dva rješenja.

- Jedan softver služi za obradu podataka i on je gotovo isti kao 2011. godine. Tim softverom se administrira iz Crne Gore, pojasnio je on.

Drugi softver služiće za provjeru unijetih podataka.

- Na izradi tog softvera radiće mješovita komisija, mi smo delegirali njenog predsjednika. Komisija bi danas trebalo da izađe sa specifikacijom softvera, kazao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:32