Ilustracija / - PARADA PONOSA
13/09/2022 u 16:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kvir Montenegro: Institucije u Srbiji nespremne da zaštite LGBTIQ+ zajednicu

Kako ističu, pravo na održavanje Prajda garantovano je od strane Evropskog suda za ljudska prava kao osnovno ljudsko pravo

Kvir Montenegro osuđuje današnju odluku srpske policije o zabrani EuroPride šetnje. EuroPride godinama zagovara jednaka prava LGBTIQ+ zajednice u Evropi, i na taj način podržava osnovna ljudska prava i bori se protiv diskriminacije upućene LGBTIQ+ zajednici.

- Odluka srpske policije da zabrani EuroPride šetnju, koja je na vrijeme najavljena nadležnim institucijama u Srbiji, u bilo kom demokratskom društvu kosi se sa svim načelima poštovanja ljudskih prava i neustavna je, što je dosadašnja praksa više puta pokazala. Dugo najavljivani EuroPride i sama odluka srpske policije da zabrani isti, implicira na nespremnost institucija Srbije da zaštiti Ustavom zagarantovana prava svih građana i građanki Srbije i podrži vrijednosti kojima teže moderna i razvijena društva, saopšteno je iz Kvira.

Kako ističu, pravo na održavanje Prajda garantovano je od strane Evropskog suda za ljudska prava kao osnovno ljudsko pravo i svaki pokušaj zabrane Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Savjeta Evrope.

- Smatramo da u sekularnoj državi, kako stoji u Ustavu Republike Srbije, uplitanje i podržavanje bilo koje vjerske organizacije od strane zvaničnika, političara i institucija, jako je opasno po cjelokupno društvo, a ne samo po LGBTIQ+ zajednicu. Posebno nas je razočaralo to da LGBTIQ+ zajednicu u ovom zaista teškom trenutku nije podržala ni premijerka Ana Brnabić, i na taj način pokazala svoju privilegiju da poziciju moći iskoristi samo za svoje lične potrebe kao javno autovana lezbejka, navode oni.

Dodaju da ponašanje Brnabić pokazuje apsolutan krah jednog sistema gdje veliki broj građana i građanki iz LGBTIQ+ zajednice svakodnevno trpi nasilje svih oblika, a premijerka koja bi trebala da ima naročit senzibilitet za svoju zajednicu isto je okrenula leđa i dozvolila da se njihova prava krše po ko zna koji put.

- Ovim putem Kvir Montenegro svim članovima, organizatorima i volonterima EuroPride-a koji mjesecima rade na pripremama istog daju i šalju punu podršku u nadi da će se izboriti da zakazani Prajd prođe bez incidenata, pokazati vrijednosti Prajda koje su u suštini slavljenje različitosti, podrška i ljubav, zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:41