/ ODBOR ZA ZDRAVSTVO, RAD I SOCIJALNO STARANJE
29/11/2022 u 13:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održan sastanak povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Ove godine, 1. decembar obilježiće se pod sloganom „Izjednači!” kojim UNAIDS poziva svakog od nas da se pozabavimo nejednakostima koje koče napredak u okončanju AIDS-a

Članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje održali su sastanak povodom obilježavanja 1.decembra – Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Širom svijeta se ovaj dan obilježava sa ciljem podizanja svijesti javnosti, ali i donosioca odluka o značaju efikasnog, održivog i sveobuhvatnog odgovora na HIV/AIDS-a epidemiju. Ove godine, 1. decembar obilježiće se pod sloganom „Izjednači!” kojim UNAIDS poziva svakog od nas da se pozabavimo nejednakostima koje koče napredak u okončanju AIDS-a.

- Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora dr Srđan Pavićević i članovi Odbora mr Boris Mugoša, Milosava Paunović, Maja Vukićević, dr Albin Ćeman i poslanik Maksim Vučinić. Takođe, sastanku su, pored članova Odbora, prisustvovali Dragana Mijović, načelnica u Direktoratu za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravlja, dr Borko Bajić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, dr Alma Čičić, šefica Odsjeka za polno prenosive bolesti u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, dr Ivana Đuković Savović, direktorica Klinike za infektivne bolesti, dr Brankica Dupanović, načelnica Odjeljenja za HIV/AIDS u Klinici za infektivne bolesti i dr Mišo Pejković, izvršni direktor NVO CAZAS- navodi se u saopštenju.

Odbor je, na osnovu dopisa koji mu je upućen od strane izvršnog direktora NVO CAZAS dr Miša Pejkovića, održao sastanak sa predstavnicima zdravstvenog sistema, na kojem se govorilo o izazovima u ovoj oblasti ali i modelima za njihovo prevazilaženje, kao i o rezultatima koji su do sada postignuti, a koji su značajno doprinijeli da Crna Gora bude država sa niskom stopom obolijevanja od HIV-a.

-  Tokom sastanka, bilo je riječi i o: borbi protiv stigme i diskriminacije osoba koje su pogođene HIV-om, multisektorskoj saradnji, polno prenosivim infekcijama, testiranju i prevenciji HIV-a, medijskoj promociji, savjetovalištima za HIV, dostupnosti terapije, unapređenju političkog i institucionalnog odgovora u ovoj oblasti, radu na reformisanju zakonskih rješenja koja definišu i oblikuju ulogu NVO sektora, kao pružaoca zdravstvenih usluga u javnom zdravstvenom sistemu i modelima kojima se ovakvi servisi podržavaju i čine održivim- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:40