/ - FOTO: PEXELS
12/02/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Google sprema funkcije koje povezuju više Android uređaja

Takozvane "cross-device" usluge za prenos podataka između Android uređaja omogućiće vam da bez problema premještate određene podatke između njih

Ukoro ćete moći da dijelite internet vezu i pozive između više Android uređaja pošto Google sprema funkcije koje povezuju telefone i laptop računare.

Tehnološki gigant Google polako gradi svoj ekosistem sličan onom kompanije Apple, sa Android telefonima i Chromebook uređajima koji se tijesno integrišu kako bi dijelili pristup internetu, obavještenja i čak aplikacije za slanje poruka putem strimovanja ekrana. Ljudi koji imaju više Android uređaja, kao što je recimo kombinacija telefona i tableta trenutno su izostavljeni iz ove integracije. Međutim, to bi uskoro moglo da se promijeni jer Google sprema funkcije koje polako, ali sigurno povezuju uređaje zasnovane na Android operativnom sistemu.

Kao što samo ime na engleskom implicira, takozvane "cross-device" usluge za prenos podataka između Android uređaja omogućiće vam da bez problema premještate određene podatke između njih. Sistem već funkcioniše za Chromebook računare, ali kako je primjetio Android stručnjak koji se potpisuje kao @AssembleDebug na društvenoj mreži Twitter, uskoro bi mogao omogućiti i čvršću integraciju Android uređaja.

Entuzijasta je uspio da aktivira nekoliko skrivenih oznaka kako bi isproba novi ekran za podešavanje i neke opcije za usluge prenosa podataka između uređaja, koji objašnjavaju kako će to funkcionisati.

Kako otkriva tok podešavanja, usluge prenosa podataka između uređaja će vam omogućiti da "lako pronađete druge uređaje koji su prijavljeni na vaš Google nalog i sa njima dijelite funkcije".

Kada povežete dva ili više uređaja kako biste formirali grupu, biće moguće bez problema dijeliti Wi-Fi lozinke i hotspot konekciju između njih, a takođe ćete moći da prebacujete video pozive između njih. Google dodatno najavljuje da će uskoro biti dostupno još funkcija u meniju za podešavanja.

Da biste izbjegli nenamerno ili naprotiv, zlonamjerno povezivanje uređaja, moraćete ručno da potvrdite da želite da se pridružite grupi uređaja na svakom od svojih uređaja pojedinačno. Po podrazumjevanim podešavanjima, svi nedavni Android uređaji na koje ste prijavljeni će primiti pozivnicu za grupu, ali možete odštiklirati one koje ne želite da dodate dok ste u procesu.

Kada jednom formirate grupu, možete koristiti "prekidače", odnosno uključivanje i isključivanje opcija prevlačenjem slajdera, kako biste kontrolisali koje funkcije želite da dijelite. Takođe je moguće ukloniti pojedinačne uređaje iz grupe, ukoliko želite da ih potpuno isključite.

Iako je interfejs za usluge prenosa podataka između uređaja dostupan uz odgovarajuće programerske oznake, funkcije još nisu zvanično najavljene niti su primjećene u zvaničnoj upotrebi. S obzirom na to da funkcije rade za pomentuog Twitter korisnika, te da je interfejs gotovo završen, ne bi trebalo da bude iznenađenje ako Google uskoro najavi usluge prenosa podataka između uređaja - pogotovo jer se navodno već četiri mjeseca radi na tome. Moguće je da Google zadržava usluge prenosa podataka između uređaja za martovsko ažuriranje, koje bi zvanično trebalo da predstavi sve funkcije koje kompanija testira u Android 14 kvartalnom ažuriranju za sljedeći mjesec, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:01