Ilustracija / - APPLE WWDC
07/04/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Apple pod strožom kontrolom

Kancelarija je saopštila da Apple ima znatno proširen digitalni ekosistem unutar kojeg može u velikoj mjeri kontrolisati usluge kojima korisnici pristupaju

Njemačka Savezna kancelarija za kartele pojačala je nadzor nad američkom tehnološkom firmom Apple, posebno se fokusirajući na potencijalne zloupotrebe njene tržišne pozicije.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, ova vlast je objavila kako želi osigurati da Apple ne iskorištava svoju veličinu i moć na nepošten način, javlja Mina biznis.

Kancelarija je saopštila da Apple ima znatno proširen digitalni ekosistem unutar kojeg može u velikoj mjeri kontrolisati usluge kojima korisnici pristupaju, prenosi SEEbiz.

- Osim toga, ima prioritetan pristup podacima važnim sa gledišta tržišnog takmičenja. Grupacija je stoga u poziciji moći, što je stvorilo potencijal za djelovanje na načine koji su upitni sa stajališta zaštite tržišne konkurencije, napisali su iz Kancelarije.

Apple se pridružuje Amazonu, Googleovoj matičnoj firmi Alphabet i Facebookovoj matičnoj firmi Meta, za koje je Antimonopolska kancelarija utvrdila da imaju značajnu tržišnu moć. Nakon toga, podvrgnuti su detaljnijoj kontroli u pogledu eventualnog kršenja pravila tržišne konkurencije.

Početkom 2021. u Njemačkoj je na snagu stupila promjena zakonodavstva o tržišnoj konkurenciji, koja kancelariji omogućava raniju i efikasniju intervenciju. To posebno vrijedi za velike tehnološke firme, ali pod uslovom da prvo pokažu svoj značajan tržišni uticaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:11