друствене мреѕе / -друствене мреѕе
30/06/2023 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas je Svjetski dan društvenih mreža

Svjetski dan društvenih medija pokrenuo je Mashable 30. juna 2010. kao način da se prepozna uticaj društvenih medija na globalnu komunikaciju i da se svijet okupi da ga proslavi

Svjetski dan društvenih medija pokrenuo je Mashable 30. juna 2010. kao način da se prepozna uticaj društvenih medija na globalnu komunikaciju i da se svijet okupi da ga proslavi. Mashable je novinska veb stranica, digitalna medijska platforma i kompanija za zabavu koju je osnovao Pit Kašmor 2004.

 

image

Djeca ispred ekrana dnevno provode i do devet sati

DJECA ISPRED EKRANA DNEVNO PROVODE I DO DEVET SATI-DJECA ISPRED EKRANA DNEVNO PROVODE I DO DEVET SATI

 

PRVE PLATFORME DRUŠTVENIH MEDIJA

 

Prva platforma društvenih medija koja je pokrenuta bila je Sikdegrees 1997. godine. Osnovao je Andrev Veinreich, a ta veb-lokacija omogućavala je korisnicima da navedu prijatelje i članove porodice i imala je funkcije kao što su profili, oglasne table i školske pripadnosti. Na vrhuncu Sikdegrees je imao preko milion korisnika, ali je ugašen 2001.

Prva moderna platforma društvenih medija bila je Friendster osnovana 2002. godine. Veb-stranica obogućavala je korisnicima da bezbjedno steknu nove prijatelje i ima preko sto miliona korisnika, od kojih je većina u Aziji.

LinkedIn je prva platforma društvenih medija fokusirana na poslovanje i pokrenuta je 2003.

MiSpace je pokrenut 2004, iste godine kao i Facebook, ali je u početku doživeo mnogo veći uspjeh od kreacije Marka Zakerberga. Do 2006. MiSpace je bio najveća platforma društvenih medija na svijetu, sa korisnicima koji su voljeli prilagođene profile koji su im takođe omogućavali da objavljuju svoju muziku.

YouTube je pokrenuo veb-stranicu posvećenu video-snimcima 2005. godine, a Tviter je uslijedio s platformom ograničenih karaktera 2006. Kako je popularnost obijema rasla, tako je rastao i Facebook, a uspostavljale su se najpopularnije platforme društvenih medija za narednih pet godina.

Instagram je pokrenut 2010. godine i doživio je brz rast, dobivši preko milion korisnika u prvih nekoliko mjeseci. Pošto je Instagram osporio njihovu dominaciju, Facebook je kupio platformu za milijardu dolara 2012. Facebook je takođe kupio platformu za šifrovanu razmenu poruka VhatsApp za 16 milijardi dolara 2014. Jedna platforma koju Facebook nije uspio da kupi bila je Snapchat. Snapchat, koji je postao popularan zbog funkcije priča o nestajanju, pokrenut je 2011. godine i navodno je odbio ponudu od tri milijarde dolara od Fejsbuka 2013. Najnoviji dodatak na listi najtežih društvenih medija je TikTok. Aplikacija je pokrenuta 2016. godine i postala je nevjerovatno popularna zbog opsežnih funkcija za uređivanje muzike i videa.

Kako su društveni mediji evoluirali i rasli u popularnosti, tako je i nadzor pod kojim su platforme podvrgnute. Sa kontroverzama oko njihove upotrebe podataka, govora mržnje, uticaja na mentalno zdravlje, izbornih rezultata i lažnih vijesti, platforme su pod većim pritiskom nego ikada da budu transparentne sa onim što se dešava iza kulisa.

Društveni mediji su postali način za trenutno povezivanje, često sa prijateljima i porodicom, ali i sa potpunim strancima. Društvene mreže postale su  izvor vijesti, kupovine, pronalaženja uticajnih ljudi za preduzeća i opšte zabave.

Neka Dan društvenih medija bude prilika da razmislimo o njihovom uticaju na nas i planetu. Budimo "pametni" konzumenti, filtrirajmo informacije i da uživajmo u pozitivnim stvarima koje nam donose. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:33