Ilustracija / - EPA
14/04/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Drastičan pad prodaje računara na svjetskom tržištu

Rezultati u prvom kvartalu ove godine povratak su u period prije pandemije korona virusa

U svijetu je u prvom tromjesečju prodato 56,9 miliona računara, što je pad od 29 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je istraživačka kompanija International Data Corporation (IDC).

Kompanija je navela da je najznačajniji pad zabilježila američka kompanija Apple.

Rezultati u prvom kvartalu ove godine povratak su u period prije pandemije korona virusa. U prvom ovogodišnjem tromjesečju prodato je 56,9 miliona računara, a u istom prošlogodišnjem periodu oko 80,2 miliona, prenosi Klix.ba, javlja Mina biznis.

Lenovo je broj jedan u prodaji, ali su i oni doživjeli pad od 30,3 odsto na godišnjem nivou. Negativni rekorder je američki Apple, čija je potražnja pala 40,5 odsto. No, i dalje drže četvrto mjesto u globalnoj statistici prodaje računara.

Na drugom mjestu je HP, na trećem Dell, a peti je Asus. U međugodišnjem poređenju, cijelo tržište palo je gotovo trećinu, odnosno 29 odsto.

IDC predviđa da bi tržište moglo početi da se oporavlja kasnije ove godine i da bi moglo da ojača naredne, ako se ekonomska situacija popravi.

IDC očekuje da će tržište rasti, jer ljudi žele da zamijene svoje stare računare, škole zastarjele Chromebook-ove, a kompanije prelaze na modernije računare sa sistemom Windows 11.

No, neki analitičari su manje optimistični. Upozoravaju na krizu u bankarskom sektoru i procjenjuju da će američka centralna banka nastaviti da podiže kamatne stope kako bi zaustavila i dalje visoku inflaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:12