/ - илустрација
23/10/2023 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU daje sedam dana Meti i TikToku da nađu rešenje za dezinformacije

Evropska unija izražava zabrinutost zbog mogućeg širenja terorističkog i nasilnog sadržaja, kao i govora mržnje, nakon napada Hamasa na Izrael

Evropska unija je izdala formalni zahtjev kompanijama Meta Platforms i TikTok da dostave informacije u roku od nedjelju dana o mogućem širenju dezinformacija na svojim platformama, posebno onih koje su povezane sa konfliktom između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

Ova formalna obaveza dolazi nakon što su obe kompanije prethodno imale rok od 24 sata za odgovor na inicijalne zahtjeve Unije, ali ti zahtjevi nisu imali zakonsku snagu. Ovog puta, ukoliko EU ne bude zadovoljna odgovorima, moguće je pokretanje formalne istrage prema novom Zakonu o digitalnim uslugama (DSA).

Evropska unija izražava zabrinutost zbog mogućeg širenja terorističkog i nasilnog sadržaja, kao i govora mržnje, nakon napada Hamasa na Izrael.

Portparoli kompanije Meta i TikToka su istakli posvećenost bezbednosti i transparentnosti.

-Naši timovi rade neprekidno kako bismo očuvali bezbednost na našim platformama i preduzeli akciju na sadržaju koji krši naše smernice ili lokalne zakone - rekao je portparol Mete.

- Bićemo srećni da pružimo dodatne detalje o ovom radu, iznad onoga što smo već podelili, i odgovorićemo Evropskoj komisiji.

EU je prošle nedelje kontaktirala i kompaniju X, ranije poznatu kao Twitter, sa sličnim zahtevima i zabrinutostima. U svom odgovoru, X je istakao da su uklonili stotine naloga povezanih sa Hamasom sa platforme.

Ova mjera predstavlja prvi ozbiljan test za Zakon o digitalnim uslugama, novi zakonodavni okvir EU koji predviđa kazne koje mogu iznositi do 6 odsto globalnog prometa kompanije, ili čak potpunu suspenziju servisa za one koji ne postupe u skladu sa zahtevima, piše BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:03