vjestacka intelignecija / - VJESTACKA INTELIGNECIJA
23/02/2024 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU otvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju

Kako je saopštila EK, Kancelarija je osnovana u okviru Evropske komisije i čini „temelj jedinstvenog evropskog sistema upravljanja vještakom inteligencijom“

Evropska unija (EU) zvanično je otvorila Kancelariju za vještačku inteligenciju, koja će se baviti nadgledanjem primjene zakona o vještačkoj inteligenciji, identifikovanjem potencijalnih rizika i kršenjem pravila, te podsticanjem korišćenja pouzdane vještačke inteligencije.

- Evropska kancelarija za vještačku inteligenciju biće centar stručnosti u oblasti vještačke inteligencije širom EU. Imaće ključnu ulogu u sprovođenju Zakona o AI, posebno za vještačku inteligenciju opšte namjene, podsticaće razvoj i upotrebu vjerodostojne vještačke inteligencije i međunarodnu saradnju - saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Kancelarija će takođe raditi na unapređenju mjera i politika za iskorišćavanje društvenih i ekonomskih koristi AI širom EU, pružaće savjete o najboljim praksama i podsticati inovativne ekosisteme pouzdane AI u cilju povećanja konkurentnosti i ekonomskog rasta EU.

Kako je saopštila EK, Kancelarija je osnovana u okviru Evropske komisije i čini „temelj jedinstvenog evropskog sistema upravljanja vještakom inteligencijom“.

Sarađivaće sa državama članicama i širom stručnom zajednicom i osiguraće strateški, koherentan i efikasan evropski pristup AI na međunarodnom nivou, a očekuje se da će postati globalna referentna tačka.

(VIDEO) Sledeći korak u razvoju vještačke inteligencije: Kineski naučnici stvorili "AI dijete"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:12