/ -FACEBOOK
17/05/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropska unija istražuje Facebook i Instagram zbog zabrinutosti o podsticanju zavisnosti kod djece

Evropska komisija je otvorila formalnu istragu protiv Facebooka i Instagrama zbog zabrinutosti da ove platforme podstiču zavisničko ponašanje kod djece.

Regulatori Evropske unije otvorili su formalnu istragu protiv Facebooka i Instagrama zbog zabrinutosti oko zaštite djece, saopštila je Evropska komisija u četvrtak.

Komisija je izjavila da sistemi Facebooka i Instagrama, uključujući algoritme, mogu "iskorištavati slabosti i neiskustvo maloljetnika i izazivati ovisničko ponašanje, i/ili pojačavati tzv. ‘efekt zečje rupe‘."

Efekti zečje rupe "vas uvlači u sve uznemirujućiji sadržaj", navodi se u izjavi.

Evropski komesar za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da blok nije uvjeren da je Meta učinila dovoljno da se uskladi sa Digitalnim zakonom o uslugama (DSA) Evropske unije.

I Instagram i Facebook su označeni kao vrlo velike online platforme (VLOP-ovi), što znači da se moraju pridržavati najstrožih pravila DSA.

Regulatori su rekli da je procjena dvije društvene mreže koje posjeduje Meta potrebna kako bi se suprotstavili "potencijalnim rizicima za ostvarivanje temeljnog prava na fizičko i mentalno blagostanje djece, kao i poštovanje njihovih prava."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 16:55