DIgitalna stjuardesa u Katar eirvejsu - SAMA / -QUATAR AIRWAYS
02/04/2024 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katar ervejz predstavio prvu AI stjuardesu: U pitanju je prijateljski nastrojena brineta koja se zove Sama

Može da odgovara na pitanja u realnom vremenu i da ima interakciju sa putnicima

Katar ervejz uvodi virtualnog člana kabinske posade da asistira putnicima u avionu i na aerodromu koja se na prvi pogled ne razlikuje od ostalih stjuardesa.

Digitalna stjuardesa po imenu Sama (nebo na arapskom), može da odgovara na pitanja u realnom vremenu, da ima interakciju sa putnicima i to uz pomoć vještačke inteligencije, prenosi Njujork post.

Sama trenutno govori samo engleski, ali se planira da do kraja godine tečno govori i druge jezike, uključujući arapski.

- Ovo je monumentalna tačka u vođenju uspješne sinergije između tehnologije i ljudi - ne samo za Katar ervejz već i za avio-industriju u cjelini - rekao je potpredsjednik kompanije za marketing Babar Rahman dodajući da će interakcije biti prijateljske.

Avio-kompanija tvrdi da je virtuelni član kabinskog osoblja - takođe dostupan preko svog metaverzuma, nazvanog Kverse i Katar app. - prva pomoć korisnicima te vrste sa AI.

Sama kombinuje "tehnologiju sa empatijom i personalizacijom" i nudi "zanimljive interakcije koje odražavaju ljudski razgovor". Dizajnirana je tako da uči iz ponašanja putnika kroz ‘sveobuhvatne vizuelne interakcije".

Putnici mogu maksimalno da korise Samu, i da ih ona vodi kroz 3D mapirane prikaze aerodroma, vip prostore za odmor, i da im odgovara na  pitanja vezana sa putovanjem, prtljagom, čekiranjem...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 08:21