Aplikacija za prestanak pušenja / -FACEBOOK
24/01/2024 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Korisna tehnologija: Prestanite da pušite uz pomoć novog AI četbota

Aplikacija je besplatna za Apple i Android uređaje

Centar za liječenje od raka Fred Hutchinson predstavlja besplatnu aplikaciju koja koristi četbot s vještačkom inteligencijom kako bi pomogla ljudima da prestanu da puše.

Aplikacija QuitBot, putem avatara imenom Elen, može voditi razgovore s korisnicima i dijeliti informacije utemeljene na nauci kako bi podržala pušače koji pokušavaju odoljeti porivu za pušenjem.

Motivacija za prestanak pušenja

Istraživači Fred Hutcha, smješteni u Sijetlu, proveli su šest godina razvijajući i testirajući aplikaciju, koja se razlikuje od drugih alata jer pruža personalizovano savjetovanje prema potrebama korisnika, piše Bajtbox.

Aplikacija uključuje 32 kratka razgovora tokom dvosedmične faze prije prestanka pušenja i četiri sedmice nakon prestanka. Ovi razgovori pokrivaju motivaciju za prestanak pušenja, prepoznavanje i suočavanje s okidačima te strategije suočavanja s porivima.

Dr Džonatan Briker, profesor i istraživač ponašanja na Fred Hutchu, izjavio je da aplikacija "uči" o korisnicima i kasnije ih podsjeća na razloge za prestanak pušenja te pruža konkretne alate za suočavanje s izazovnim situacijama.

Dodao je da nikotin stvara veću zavisnost od heroina ili kokaina, a pušenje uzrokuje smrt 8 miliona ljudi godišnje diljem svijeta. Aplikacija je besplatna za Apple i Android uređaje.

Istraživači Fred Hutcha trenutno prikupljaju podatke iz randomiziranog ispitivanja s više od 1.600 korisnika QuitBota kako bi procijenili njegov učinak. Preliminarni rezultati pokazuju da korisnici QuitBota duže učestvuju u poređenju s korisnicima prethodnih alata za odvikavanje od pušenja razvijenih od Fred Hutcha.

Sličan alat za mršavljenje

Projekt QuitBot finansiran je od Nacionalnog instituta za liječenje raka, a istraživači su sarađivali s Microsoft AI Good Labom kako bi poboljšali mogućnosti razgovora aplikacije.

Briker je nagovijestio da bi se ista tehnologija mogla primijeniti na druge zavisnosti i loše navike, a planira se razvoj sličnog alata za suočavanje s žudnjom za hranom kod osoba koje žele smršati.

Uprkos razvoju korisnih tehnologija, Fred Hutch ostaje meta cyber napada pokrenutog 19. novembra 2023. koji je rezultirao pristupom ličnim informacijama oko 1 miliona pacijenata. Istraga o napadu još traje, a pretpostavlja se da je napad potekao izvan SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:15