/ Facebook
08/03/2024 u 07:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mask ima novu ideju za platformu X koja se neće svima svidjeti

Nakon uvođenja cijelog niza novih opcija, Mask razmišlja o novim promjenama na platformi X

Na Konferenciji o tehnologiji, medijima i telekomunikacijama Morgan Stanleyja Ilon Mask je otkrio da njegova platforma X razmišlja o uklanjanju javne vidljivosti broja lajkova i prenošenja objava korisnika. Ta predložena promjena trebala bi ukloniti vidljive brojčane metrike angažmana korisnika i zadržati te informacije samo za kreatore objava.

Mask je, takođe, otkrio da je platforma X na putu da osigura odobrenje za licencu za prijenos novca u Njujorku, što je prekretnica koja ukazuje na širenje te platforme i na finansijske usluge.

Nakon što je kupio Twitter, sada preimenovan u X, Mask ga želi pozicionirati kao sveobuhvatnu aplikaciju, koja obuhvata ne samo razmjenu poruka već i bankarstvo te kupovinu.

Mjerni podaci o angažmanu, poput lajkova i dijeljenih objava, bili su izvor kontroverzi za Maska otkad je postao vlasnik platforme X. Izvještaji sugerišu da je Mask pritiskao inžinjere da manipulišu algoritmima, povećavajući vidljivost njegovih objava na vremenskim crtama korisnika.

Taj problem je eskalirao u februaru 2023. godine, kada je Mask navodno izbrisao objavu, označivši je "promašajem" u poređenju s objavom predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) na Super Bowlu, prijeteći da će otpustiti inženjerski tim ako taj problem potraje.

U junu se Mask suočio s optužbama za kršenje slobode govora otkazivanjem emitovanja filma koji je financirao Daily Wire, a kasnije je to odbacio kao "grešku" njegovog tima. U pokušaju da oživi prihode od oglašavanja u julu, najavio je 50-postotno smanjenje cijena oglasa na platformi X.

Zabrinutost pretplatnika

Diskretno ažuriranje pravila o privatnosti platforme u avgustu dalo je X-u dozvolu za prikupljanje korisničkih otisaka prstiju, skeniranja mrežnice, prepoznavanja glasa i lica i drugog.

Uprkos Maskovoj ranijoj namjeri da ukloni mogućnost ‘‘blokiranja‘‘ korisnika, isključujući privatne poruke, ta se promjena nikada nije ostvarila, što je izazvalo zabrinutost pretplatnika, posebno onih koji su uključeni u usluge ‘‘X Premium‘‘ od 8 dolara mjesečno, a koji su ‘‘blokiranje‘‘ uporedili sa ‘‘samoobranom‘‘ i pozivali se na svoja prava prema 2. amandmanu američkog Ustava, piše Zimo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:28