Microsoft logo / - SHUTTERSTOCK SCREENSHOT
04/11/2023 u 13:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Microsoft najavljuje "usporavanje" AI servisa za korisnike koji "preteruju"

Promjena uslova od 1. novembra

Kompanija Microsoft je ažurirala svoje uslove korišćenja online servisa, upozoravajući da bi korisnici koji "prekomjerno" koriste njihove generativne AI servise mogli biti suočeni sa ograničenjima pristupa.

Promjena uslova, koju je 1. novembra primjetio Cloudy With A Chance Of Licensing, uvodi novu klauzulu pod nazivom "Ograničenja kapaciteta". Prema uslovima, pretjerana upotreba Microsoftovog generativnog AI servisa može rezultirati privremenim ograničenjem pristupa servisu za korisnika.

Međutim, dokument ne definiše šta se tačno smatra "pretjeranom upotrebom", koliko dugo može trajati "privremeno" ograničenje, niti šta se dešava tokom "usporavanja" pristupa.

Potreba za ograničavanjem pristupa sugeriše na moguća uska grla u arhitekturi Microsoftovog AI-a, što bi moglo da smanji performanse za korisnike, a to može rezultirati time da oni koji ažuriraju Windows kako bi počeli da koriste AI Copilot dožive servis koji nije na očekivanom nivou. To bi neke korisnike moglo odvratiti od budućeg korišćenja Microsoftovog AI-a, što bi bio loš ishod za softverskog giganta.

Možda Microsoft jednostavno želi da smanji troškove. Kompanija je već upozorila investitore da će skaliranje njenog AI-a u oblaku koštati mnogo novca. Kompanija je otkrila da su kapitalna izdvajanja za prvi kvartal 2024. godine dostigla 11,2 milijarde dolara, pri čemu je deo tog iznosa potrošen na "investicije u skaliranje naše AI infrastrukture". Takođe je napomenuto da će marže biti "umanjene uticajem skaliranja naše AI infrastrukture kako bi se zadovoljila rastuća potražnja".

To se dešava jer serveri i GPU-ovi potrebni za pokretanje AI-a nisu jeftini za nabavku. Takođe će koštati dosta i za rad, jer troše električnu energiju i šalju podatke preko Microsoftovih mreža.

Sprečavanje pretjerano entuzijastičnih korisnika da stalno visoko koriste servise može Microsoftu uštediti znatna sredstva, piše The Register.

Drugi AI provajderi već nameću neka ograničenja korišćenja. Na primjer, OpenAI ograničava broj zahtjeva na svoj API, i objašnjava da je to potrebno kako bi "osigurao da svi imaju fer pristup API-ju".

"Ako jedna osoba ili organizacija podnese prekomjeran broj zahtjeva, to može usporiti API za sve ostale. Ograničavanjem broja zahtjeva koje pojedinačni korisnik može napraviti, OpenAI osigurava da najveći broj ljudi ima priliku da koristi API bez usporavanja", dodaje dokument.

OpenAI takođe ograničava pristup svojoj besplatnoj verziji. "Ako smatramo da ne koristite besplatnu verziju u dobroj namjeri, možemo vam naplatiti ili prestati da vam pružamo pristup uslugama", navodi se u Uslovima korišćenja kompanije. Servis za tekst-u-sliku Midjourney u svojim Uslovima korišćenja navodi: "Ako kupite plan bez ograničenja, pokušaćemo da vam razumno omogućimo neograničen pristup uslugama. Međutim, zadržavamo pravo da vas ograničimo kako bismo spriječili smanjenje kvaliteta ili prekide za druge korisnike."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:41