Lei Jun / -SPARROWSNEWS.COM
19/10/2023 u 11:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MIUI odlazi u penziju: Xiaomi predstavio novi operativni sistem

Spoj evolucije Androida i Vela sistema

Xiaomi je najavio svoj novi operativni sistem HyperOS, koji će stići kada kompanija bude lansirala Xiaomi 14 seriju pametnih telefona, a zatim postepeno zamijeniti MIUI korisnički interfejs nakon 13 godina postojanja. HyperOS neće biti ekskluzivan za Kinu, već će uskoro biti dostupan globalno. Zasnivaće se na Android operativnom sistemu i povezivaće proizvode čitavog ekosistema kompanije Xiaomi iz više od 200 kategorija, s posebnim osvrtom na IoT.

- Ovo je epohalna prekretnica za Xiaomi i ključan korak ka potpunom ekosistemu za ljude, automobile i domove - kaže Lei Jun, izvršni direktor kompanije Xiaomi.

Prvi čovjek tehnološkog giganta dodaje da je HyperOS spoj evolucije Androida i vlastitog Vela sistema, sa potpuno prepravljenom arhitekturom koja će predstavljati bazu za desetine milijardi uređaja u budućnosti, piše Smartlife.

Nažalost, još nemamo jasnu sliku šta je zapravo HyperOS i ne znamo kako će izgledati. Iako ga Xiaomi naziva novim operativnim sistemom, iz prethodnih glasina znamo da je kompanija testirala MIUI 15 korisnički interfejs. Dakle, u pitanju može biti preimenovan MIUI, ali i nešto slično HarmonyOS-u kompanije Huawei. Ostaje da se vidi.

No, jedno je sigurno - MIUI, prvi proizvod kompanije Xiaomi, odlazi u zasluženu penziju.

- Hvala svim prijateljima koji su podržavali MIUI. MIUI će zauvijek ostati u našem sjećanju - završava Lei Jun.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
LEI JUNXIAOMI
25. april 2024 13:50