/ - FOTO: UNSPLASH - GERARD SIDERIUS, AI, ILUSTRACIJA
15/01/2024 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF: AI bi mogla bi promijeniti većinu poslova u razvijenim zemljama

U MMF-u izdvajaju i moguće produbljivanje nejednakosti, budući da bi radnici koji će se uspješno nositi s promjenama mogli dobiti veće plate

Vještačka inteligencija (AI) mogla bi uticati na oko 60 odsto radnih mjesta u razvijenim ekonomijama, pokazalo je istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi MINA BIZNIS.

- Uticaj će za otprilike polovinu vjerovatno biti pozitivan i ogledaće se u poboljšanoj produktivnosti", naveo je MMF u studiji objavljenoj u nedjelju - prenosi Hina.

U drugoj polovini, vještačka inteligencija mogla bi preuzeti zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što bi moglo značiti manje dostupnih poslova i niže plate.

U MMF-u izdvajaju i moguće produbljivanje nejednakosti, budući da bi radnici koji će se uspješno nositi s promjenama mogli dobiti veće plate.

Faktor razlike mogle bi biti i kvalifikacije, budući da visokokvalifikovani radnici imaju veće šanse za rad na poslovima na koje će vještaćka inteligencija pozitivno uticati.

U zemljama s niskim dohotkom, vještačka inteligencija mogla bi, prema MMF-u, promijeniti 26 odsto poslova i oko 40 odsto u zemljama u razvoju.

Autori izvještaja naglašavaju da se prognoze zasnivaju na matematičkim modelima i da je neke činioce teško predvidjeti, poput mogućeg razvoja novih sektora i brzine širenja vještačke inteligencije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:20