Pjena puna ugljenmonoksida / -MEDICINE.UIOWA.EDU
19/01/2024 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučnici otkrili novu terapiju u liječenju raka koja uključuje konzumiranje neobične pjene

Kada smo pogledali kako su pušači prošli u tim ispitivanjima, vidjeli smo povećanje ukupnog odgovora kod pušača koji su primali inhibitore autofagije

Naučnici su sasvim neočekivano otkrili potencijalni napredak u liječenju raka koji uključuje konzumiranje pjene s ugljen monoksidom.

Uspješan u testovima

Taj nekonvencionalni pristup, uspješan u testovima sprovedenim na miševima i ljudskom laboratorijskom tkivu, proizašao je iz posmatranja koja su pokazala da su pacijenti s rakom koji su pušili imali bolje rezultate s liječenjem usmjerenim na inhibiciju ćelijske smrti, poznatom kao autofagija.

Kada smo pogledali kako su pušači prošli u tim ispitivanjima, vidjeli smo povećanje ukupnog odgovora kod pušača koji su primali inhibitore autofagije, u poređenju s pacijentima nepušačima, pojašnjava onkolog James Byrne s Medicinskog fakulteta Carver na američkom Univerzitetu Lowa.

Inspirisan vezom između viših nivoa ugljen monoksida kod pušača i poboljšane inhibicije autofagije, američki naučnici su razvili sigurnu pjenu za jelo, prožetu ugljen monoksidom i koristeći materijale za zadržavanje plina (GEM). Uspješni laboratorijski testovi na stanicama podstakli su ispitivanja na miševima s rakom gušterače i prostate, otkrivajući značajna smanjenja rasta tumora u kombinaciji s inhibitorima autofagije.

Byrne naglašava važnost istraživanja takve mogućnosti liječenja raka. Pušači imaju viši nivo ugljen monoksida, i iako definitivno ne preporučujemo pušenje, to sugeriše da bi povišeni ugljen monoksid mogao poboljšati učinak inhibitora autofagije, kaže Byrne.

Međutim, sigurnosni problemi u vezi s gutanjem ugljen monoksida zahtijevaju temeljno ispitivanje prije moguće primjene na ljudima. Uprkos obećavajućim rezultatima, daljnja istraživanja i klinička ispitivanja bitna su za utvrđivanje učinka pjene u pružanju pomoći pacijentima s rakom i njenog sigurnog konzumiranja.

Pristup ugljen monoksida

Autori tog novog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu ‘‘Advanced Science‘‘, vjeruju da se pristup ugljen monoksida može proširiti na različite vrste raka, nudeći novu metodu za sprečavanje širenja tumora.

Rezultati ove studije podržavaju ideju da sigurni, terapeutski nivoi ugljen monoksida mogu povećati antikancerogeno djelovanje inhibitora autofagije, otvarajući obećavajući novi pristup koji bi mogao poboljšati terapije za mnoge različite vrste raka, piše Zimo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:11