Sporazum o vještačkoj inteligenciji / -ILUSTRACIJA
29/01/2023 u 14:43 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan prvi sporazum o vještačkoj inteligenciji između SAD-a i EU

Viši američki zvaničnik, koji je učestvovao u razgovorima oko te inicijative, rekao je i da su prethodni dogovori o tom pitanju bili ograničeni na određena područja, a da bi se vještačka inteligencija mogla koristiti i za brže i efikasnije državne operacije i usluge

Sjedinjene Države i Evropska unija  objavile su sporazum o ubrzanju i poboljšanju korištenja vještačke inteligencije (AI) za bolje rezultate poljoprivrede, zdravstvene zaštite, odgovora na hitne situacije, klimatskih prognoza i električne mreže.

Viši američki zvaničnik, koji je učestvovao u razgovorima oko te inicijative prije službene objave, nazvao je to i prvim sveobuhvatnim sporazumom o vještačkoj inteligenciji između SAD-a i Evrope.

Rekao je i da su prethodni dogovori o tom pitanju bili ograničeni na određena područja, poput poboljšanja privatnosti, a da bi se vještačka inteligencija mogla koristiti i za brže i efikasnije državne operacije i usluge.

Podaci iz SAD-a ostaju u SAD-u, a evropski podaci ostaju u Evropi, ali možemo zajedno izgraditi model koji komunicira i s evropskim i američkim podacima jer što je više podataka i što su različitiji podaci, to je model bolji, rekao je viši zvaničnik.

Očekuje se da bi to vladama dalo veći pristup detaljnijim modelima vještačke inteligencije i 'bogatijim' podacima, što vodi i do efikasnijeg odgovora na hitne slučajeve i upravljanje električnom mrežom te drugih pogodnosti, rekao je službenik administracije.

Ukazujući na električnu mrežu,kako je rekao, SAD prikupljaju podatke o tome kako se električna energija koristi, gdje se proizvodi i kako uravnotežiti opterećenje mreže te da je vremenske promjene ne onesposobe, a i mnoge evropske zemlje imaju slične podatke koje prikupljaju.

U okviru novog partnerstva svi ti podaci bili bi iskorišteni u zajednički AI model koji bi pružio bolje rezultate za intervencije u hitnim slučajevima, mrežne operatore i druge koji se oslanjaju na AI za poboljšanje sistema.

Partnerstvo je trenutno samo između Bijele kuće i Evropske komisije, a visoki zvaničnik administracije rekao je da će druge zemlje biti pozvane da se pridruže u predstojećim mjesecima.

Izvor: HINA

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:48