/ - PORTAL DAN
22/10/2023 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prodaja telefona i dalje u padu

Najnovija analiza Counterpointa sugeriše slabiju potražnju potrošača za novim telefonima

Analitička kompanija Counterpoint research objavila je analizu tržišta za treće tromjesečje, kada je u pitanju prodaja telefona.

Prema navodima iz izvještaja za period jul-septembar, globalna isporuka telefona je zabilježila pad od 8% u pomenutom tromjesečju u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Najnovija analiza Counterpointa sugeriše slabiju potražnju potrošača za novim telefonima, što je glavni razlog pada prodaje. S druge strane tržište jeste zabeležilo manji rast od 2% u odnosu na drugo tromjesečje ove godine, na šta je vjerovatno uticala objava iPhone 15 serije.

Kada su u pitanju pojedinačni proizvođači, Samsung je zadržao vodeću poziciji po prodaji tokom trećeg tromesečja i drži 20% ukupne prodaje. Iza južnokorejskog giganta je Apple, koji drži 16% tržišta po prodaji, a treći je Xiaomi sa 12 procenata. Top 5 listu proizvođača sa najboljom prodajom zaokružuju Oppo i vivo.

Zanimljivo je da su svih pet najvećih proizvođača zabilježili pad prodaje telefona tokom trećeg tromjesečja. Iz Top 10 proizvođača, samo su Honor, Huawei i Transsion Group (Tecno, Infinix, itel) ostvarili pozitivan rast na godišnjem nivou.

Analitičari kompanije Counterpoint očekuju da će se situacija iz septembra prenijeti i na četvrto tromjesečje, uz povećanje potražnje za telefonim tokom prazničnog perioda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:19