Razvijena pametna kožna naljepnica / -ILUSTRACIJA
26/01/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razvijena pametna kožna naljepnica pomoću koje se može pratiti tumor preko mobilnog

Pratite svoje zdtavstveno stanje putem aplikacije na telefonu

Naučnici s Nacionalnog univerziteta Tsing Hua u Tajvanu razvili su revolucionarni nosivi uređaj, opisan kao "pametna, fleksibilna naljepnica". Izrađen od rastegljive plastike prožete vretenastim česticama, uređaj prianja uz kožu i prilagođava se veličini tumora neposredno ispod površine kože.

Praćenje reakcije tumora na liječenje

Svaka navedena vretenasta čestica je dužine oko 100 nanometara i napravljena od kiseonika i srebrnastog metala hafnija. Kako tumor raste, naljepnica se pomiče kako bi se prilagodila novoj veličini, mijenjajući raspored nanočestica, a time i električna svojstva materijala. Sve se te promjene na uređaju šalju bežičnim putem na aplikaciju na mobilnom, radi lakšeg praćenja.

Hsing-Wen Sung sa pomenutog univerziteta objašnjava koncept navedenog uređaja kao sredstva za praćenje reakcije tumora na liječenje kod kuće, omogućavajući njegovo praćenje u stvarnom vremenu. Istraživanje vezano za taj uređaj objavljeno je u časopisu ACS Nano.

Nosivi uređaj podvrgnut je uspješnom testiranju na miševima, pokazujući njegovu sposobnost preciznog praćenja razvoja tumora tokom sedam dana, mjerenjem električnih promjena kao odgovor na varijacije veličine tumora.

Parag Malik, profesor s američkog Univerziteta Stanford, hvali takve uređaje zbog njihovog potencijala da brzo procijene učinkovitost liječenja i odgovore na kritične promjene u stanju tumora.

Povećava uspjeh liječenja

Uprkos revolucionarnim mogućnostima navedenog uređaja, Malik ističe i njegovo ograničenje djelovanja samo na tumore na površinskom nivou, što zahtijeva značajan redizajn kako bi se mogli na isti način pratiti i dublje smješteni tumori u tijelu.

Inovacija tajvanskih naučnika, bez obzira na navedeno ograničenje, obećava povećanje brzine i djelotvornosti liječenja, nudeći pogled u budućnost kontinuiranog praćenja raka van tradicionalnih kliničkih okruženja, piše Zimo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:56