/ -ENERZINE.COM
09/11/2023 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Robot nalik pauku velika pomoć u potragama i spašavanju

Zgradu srušenu nakon zemljotresa mogli bi u potrazi za preživjelima pretražiti roboti veličine kukca

Sićušnog robota nalik pauku koji se može provući kroz malene proreze i potom vratiti u prvobitan oblik spasioci bi mogli koristiti za pretraživanje područja na kojima se dogodila katastrofa, bilo prirodna ili na drugi način izazvana, piše Smartlife.

Naprimjer, zgradu srušenu nakon zemljotresa mogli bi u potrazi za preživjelima pretražiti roboti veličine kukca. Novi četveronožni robot ima naziv mCLARI te je dugačak samo 20 mm i težak 0,97 grama. Ima četiri nezavisno pokretana nožna modula s 2 stepena slobode, od kojih svaki pokreću piezo-električni pokretači — mehanički mišići. "Noge" su međusobno povezane pasivnim tjelesnim zglobovima i to mu omogućuje da lako mijenja oblik kada dođe u kontakt s vanjskim ograničenjima. To mu omogućuje da pasivno mijenja svoj oblik kako bi se provukao kroz uske otvore u više smjerova.

Ima maksimalnu brzinu od tri dužine svog tijela u sekundi i može podnijeti više od tri puta veću tjelesnu težinu kao dodatni teret, što je dovoljno za malenu videokameru koja se može postaviti na mCLARI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
ROBOTPAUK
16. maj 2024 17:31