Skarlet JOhanson / - EPA
21/05/2024 u 20:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Skarlet Johanson šokirana i bijesna zbog imitacije njenog glasa za novi ChatGPT model

Holivudska glumica Skarlet Johanson se pobunila protiv kompanije "OpenAI" i njihovog novog modela četbota čiji glas nevjerovatno podsjeća na njen.

Glumica je otkrila da joj je prije devet mjeseci ponuđeno da pozajmi svoj glas, ali je odbila. Iz kompanije kažu da nisu „ukrali“ njen glas, već da su unajmili druge glumice.

Johanson je rekla da se šokirala i razbijesnila kada je čula glasovnu opciju novog modela vještačke inteligencije, koji je zvučao „toliko jezivo slično mom glasu da najbliži prijatelji nisu mogli da primijete razliku“.

OpenAI je juče uklonio kontroverznu glasovnu opciju Skaj, zbog burnih reakcija koje je izazvala nakon prošlonedjeljnog predstavljanja mogućnosti novog ChatGPT-40 modela vještačke inteligencije.

Tokom predstavljanja, stručnjaci su pričali sa virtuelnim asistentom kako bi pokazali njene mogućnosti, a korisnici i novinari su odmah uporedili Skaj sa vještačkom inteligencijom iz filma Ona – kojoj je glas dala Skarlet Johanson.

Čak je i direktor "OpenAI" Sem Altman sugerisao da je vokalni dizajn namjerno sličan i imitira lik koji je Johanson oživjela u filmu. Na mreži Iks je nakon prezentacije tvitovao samo jednu riječ – ona.

Ista Skarlet Johanson: Zašto je OpenAI uklonio glasovnu opciju iz ChatGPT-a

- Gospodin Altman je čak insinuirao da je sličnost namjerna, aludirajući na film u kojem sam dala svog glas vještačkoj inteligenciji Samanta, koja ostvaruje intimni odnos sa čovjekom - navela je Skarlet Johanson.

Zbog pritiska javnosti, kompanija je sada eksplicitno saopštila da glas Skaj nije baziran na glumičinom.

- Glas Skaj nije imitacija Skarlet Johanson, već pripada drugoj profesionalnoj glumici i koristi njen prirodan svakodnevni glas. Kako bismo zaštitili privatnost, ne možemo podijeliti imena naših glasovnih talenata - saopštila je kompanija.

Skarlet Johanson otkrila je da je Altman kontaktirao prije oko devet mjeseci i rekao da „osjeća da bi davanjem svog glasa sistemu mogla da premostim jaz između tehnoloških kompanija i umjetnosti i pomognem potrošačima da se osjećaju prijatnije u pogledu odnosa čovjeka i vještačke inteligencije.“

Skarlet Johanson pokreće tužbu protiv vještačke inteligencije

- Rekao je da bi moj glas bio umirujuć ljudima - navela je glumica i dodala da je Altman ponovo kontaktirao preko agenta dva dana prije puštanja u rad Skaj moleći je da ponovo razmisli o ponudi.

Kaže da je zbog svega bila primorana da angažuje advokate i pošalje dva zahtjeva kompaniji da se utvrdi kako je glas Skaj napravljen.

- U vremenu kada se borimo sa dipfejkovima, zaštitom našeg lika, djela i identiteta, smatram da ova pitanja zaslužuju razjašnjenje - istakla je glumica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 09:46