Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori priredilo je iftar u Rožajama   / - FOTO: BOšNJAčKO VIJEćE
17/03/2024 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bošnjačko vijeće priredilo iftar u Rožajama: Okupljanje i zbližavanje gradi jedinstvo

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori priredilo je iftar u Rožajama.

Iftar je okupio vijećnike, članove odbora i resora, predstavnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije, poslanike, predsjednike opština i skupština, predstavnike državnih institucija, ambasadore Turske Bariša Kalkavana, Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića, predstavnika ambasade Azerbejdžana Azada Nagijeva, uz prisustvo Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića i drugih čelnika Islamske zajednice.

image

Suljo Mustafić i Rifat Fejzić

- FOTO: BOšNJAčKO VIJEćE

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić je pozdravljajući goste podsjetio je da ramazanski dani donose posebnu radost okupljanja i zbližavanja.

- Ramazan je prilika da se vratimo sebi i preispitamo naša djela, da ostavimo loše navike i zaboravimo razmirice. Da žrtvujemo sujete i netrpeljivosti, da to ostavimo prošlosti, da se  okrenemo jedni drugima i izmirimo radi dobrobiti zajednice i boljeg sjutrašnjeg dana - kazao je Mustafić.

On je zahvalio na podšci koju pružaju Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori i naglasio da ce ova institucija istrajno graditi jedinstvo među pripadnicima  bošnjačkog naroda, kroz čuvanje identiteta, kulture i tradicije.

image

Suljo Mustafić

- FOTO: BOšNJAčKO VIJEćE

- Želimo to i našim komšijama, drugih nacija - da jednako kao i mi, grade sebe i svoj identitet u našoj zajedničkoj domovini Crnoj Gori i svugdje u regionu.

Mustafić je ukazao i na potrebu ostvarivanja identitetskih i drugih prava u društvenim institucijama, javnim službama, školstvu i medijima, te u socijalnoj, zdravstvenoj i ekonomskoj sferi.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori želi partnerstvo i  incijativu sa svima koji rade u interesu naroda i njegovog prosperiteta-naglasio je Mustafić.

On je ukazao i na potrebu stalnog podsjećanja i podrške nemoćnima, bolesnim i siromašnim, te onima čija su prava ugrožena i nad kojima se vrši nasilje, čak i u danima Ramazana.

- Osuditi teror i genocid nad stanovnicima Gaze i Palestine je naša obaveza, kao i tražiti način da im se pomogne i nasilje zaustavi. Upućujemo i molitve Bogu Uzvišenom da im olakša njihove patnje - kazao je Mustafić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je ukazao da su ramazanski dani prilika za obnovu duhovnih vrijednosti, prevazilaženja razlika i nesporazuma i izgrađivanje jedinstva u zajednici.

image

Rifat Fejzić

- FOTO: BOšNJAčKO VIJEćE

- Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori ovakvim i sličnim okupljanjimma potvrđuje svoju misiju zbližavanja različitosti među pripadnicima bošnjačkog naroda.

Ovo je jedna od onih temeljnih institucija koju treba čuvati i graditi u službi naroda, iznad bilo kojih partijskih i parcijalnih interesa. Čuvanje identiteta, kulture, nacionalnih i vjerskih posebnosti treba da bude prioritet podržan od svih subjekata i pojedinaca koji učestvuju u radu ove institucije- kazao je Fejzić.

Reis Fejzić je podsjetio i na stalnu obavezu podsjećanja i apela za prestanak nasilja nad ugroženima i obespravljenima- u Gazi i Palestini, kao i u svim dugim mjestima i narodima, gdje se vrši nasilje, teror i gaze ljudska prava.

Fejzić je svoje obraćanje završio učenjem tradicionalne iftarske dove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 07:13