Papa / - Arhiva
02/04/2024 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo isplanirao svoju sahranu, biće potpuno drugačija nego do sada

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo saopštio je da kada bude sahranjen, njegovo tijelo neće biti izloženo na bdenju, a neće imati ni ukrašeni drveni odar koji podržava kovčeg uglednih ličnosti, tradicionalno prisutan na katoličkim sahranama.

- Razgovarao sam sa majstorom ceremonije i uklonili smo ovo i mnoge druge stvari, jer je ritual (sahrane pape) bio previše preopterećen - rekao je papa Franjo.

Papa Franjo je rekao da je sahrana njegovog prethodnika Benedikta Šesnaestog bila posljednja tradicionalna sahrana rimskog pontifa, gdje je tijelo izloženo, javlja Ansa.

U knjizi Havijera Martineza Brokala, „Nasljednik“, koja se sastoji od intervjua sa papom, Franjo je rekao da želi da bude sahranjen „dostojanstveno kao svaki hrišćanin“.

Tokom prethodnih nedjelja, Vatikan je otkazao prisustvo pape na nekoliko događaja zbog lošeg zdravlja, a Franjo (86) trenutno koristi invalidska kolica zbog problema s koljenima.

Uprkos zdravstvenim problemima, papa Franjo je predvodio Uskršnju misu na Trgu Svetog Petra, kao i bdenje koje je prethodilo najvećem hrišćanskom prazniku.

Papa poručio u Uskršnjoj poslanici: Mir se ne sklapa oružjem

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:55