foto: Mitropolija / - FOTO: MITROPOLIJA
27/08/2022 u 19:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Patrijarh Porfirije: Amfilohije je od pustoši napravio sjeme koje je dalo bogate plodove

Kako je istakao, danas je velika radost jer su svi ovdje sabrani u jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najljepšem mjestu od svih naših svetinja.

Amfilohije je od pustoši napravio sjeme, koje je dalo bogate plodove. To nisu samo arhijereji i monasi, to ste vi braćo i sestre koji nosite znak Hrista, znak ljubavi i činite sve da u skladu sa onim semenom primite svakoga u svoje srce i dušu svoju, bez obzira ko kako sebe nazivao. Da imamo njegove molitve, a i mi da se molimo jedni za druge moleći se i za njega, poručio je patrijarh SPC Porfirije danas u Herceg Novom.

- Narode božiji, sabrani u ovaj predivni grad na predivnoj Jadranskoj obali u ovaj predivni svetli čas. Evo nas u ovoj svetoj obitelji uoči praznika Uspenja Presvete Bogorodice koja je pokrov i zaštita cijelog ljudskog roda. One koja svojim primjerom pokazuje kakav treba da bude naš odnos prema Bogu i ljudima. Nema ništa bez promisli Božije među nama, uspone i padove, radosti i tuge, iskušenja i mnogo toga je skriveno od ljudi i sve to jeste po promisli Božijoj. Božiji zakon jeste ljubav i Presveta Bogorodica je most koji nas spaja i premošćuje sa zemlje na nebo. Danas je sve veličanstveno. Mnogo je veličanstvenih razloga koji su nas okupili, naglasio je on.

image

foto: Mitropolija

- FOTO: MITROPOLIJA

Kako je istakao, danas je velika radost jer su svi ovdje sabrani u jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najljepšem mjestu od svih naših svetinja.

- Ne postoje granice i u vremenu ni u prostoru ni u vječnosti. Svi smo večeras jedno tijelo bogočovečansko, jednim duhom živimo, dišemo i mislimo. U našoj crkvi je poznato da je poštovanje i proslavljenje Svetog Save više nego u svim krajevima izraženo ovdje u Boki Kotorskoj. Ovde je najveći broj manastira posvećeno njemu, istakao je patrijarh.

image

foto: Mitropolija

- FOTO: MITROPOLIJA

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije naveo je da slave slavu Uspenja Presvete Bogorodice, ali i dolazak patrijarha Porfirija u ovaj grad povodom 640 godina od njegovog osnivanja.

- Velike svečanosti ovdje u Boki. Hvala vam što ste došli u Herceg Novi da zajednički sa braćom arhijerejima unesete svoje molitve pred presto božiji i da vašim molitvama donesete blagoslov na Boku i Crnu Goru i vaskoliki srpski narod, poručio je mitropolit.

image

foto: Mitropolija

- FOTO: MITROPOLIJA

Naglasio je da se i nebo i zemlja raduju dolasku patrijarha.

- Idete stopama Svetog Save i nosite njegov blagoslov među nas. Raduje se Sveti Sava jer vidi da njegov nasljednik vodi njegov narod stopama i stazama Hristovim. Ovdje je odavno blagoslov Svetog Save, a o tome i govori ime ovoga manastira, kazao je mitropolit.

(VIDEO) Patrijarh Porfirije stigao u Herceg Novi, dočekali ga vjernici

Patrijarh je u Crnu Goru stigao oko 15 sati, a objavio je fotografije sa tivatskog aerodroma gdje je sletio.

Dočeku Patrijarha Porfirija u Herceg Novom prisustvovali su predsjednica Skupštine Danijela Đurović, potpredsjednik Vlade i predsjednik SNP Vladimir Joković, ministar zdravlja i potpredsjednik SNP Dragoslav Šćekić, ministar prosvjete Miomir Vojinović, kao i  poslanica DF-a Simonida Kordić, poslanik DF-a Jovan Vučurović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:56