/ Shutterstock
27/04/2024 u 08:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Danas je Lazareva subota: Djeca nose zvončić oko vrata

Lazareva subota ili Vrbica se slavi u subotu uoči praznika Cvijeti (koji uvijek padaju u šestu nedjelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gdje su ga djeca svečano dočekala i pozdravila.

Na dan Lazareve subote se u pravoslavnim hramovima u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje i u crkvu se unose mladi vrbovi lastari, tek ulistali.

Pošto se vrba osveti, sveštenik narodu dijeli grančice i zatim se vrši trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima. Narod obilazi oko hrama uz pjevanje tropara Lazareve subote.

Ovaj praznik je isključivo praznik djece. Za taj dan majke svečano obuku djecu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko mjeseci, dovide ih u crkvu, kupuju im zvončiće i stavljaju oko vrata, a vjenčiće na glavu.

Djeca se naročito raduju zvončićima čije zveckanje simbolizuju pobjedu života nad smrću, kako Lazara, tako i Isusa koji će vaskrsnuti na Uskrs.

Djeca se raduju, trče po porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Praznik je imao veliki značaj prije Drugog svjetskog rata.

Lazar je po crkvenom predanju rukopoložen od apostola Pavla i Varnave i bio je prvi vladika na Kipru, 30 godina, u Larnaci, gdje je po istom predanju, drugi put i umro i bio sahranjen. Larnaka, što na grčkom jeziku znači grobnica (Larnaks), je dobila ime upravo po drugoj Lazarevoj grobnici.

Sa ovim praznikom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 21:32