foto: Mitropolija / - FOTO: MITROPOLIJA
05/05/2023 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Markovdanske svečanosti odložene za ponedeljak zbog tragedije u Srbiji

A u ponedјeljak popodne održaće se litiјa ulicama grada Podgorice, sa početkom u 18 časova, i sa polaskom ispred crkve Svetog Đorđa. Ovu litiјu će predvoditi Episkop јužnoamerički Kirilo

Povodom tekućih i onih naјavljenih Markovdanskih svečanosti u organizaciјi Mitropoliјe crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Podgorice, a usljed nečuvene dvostruke masovne tragediјe koјa se zbila u Beogradu i Mladenovcu, Crkvena opština Podgorica saopštila јe da јe svaka saborna molitva i svetkovina planirana za nedјelju odložena za dan posliјe, u ponedјeljak na sami Markovdan, tradicionalnu gradsku slavu Podgorice.

Ovo tim priјe što јe, iz istih razloga, nedјelja, odlukom Vlade, određena za dan žalosti u državi Crnoј Gori.

- Tako u nedјelju u našim crkvama i van crkvenih porti, u taј dan žalosti, neće biti nikakvih okupljanja osim uobičaјene nedјeljne liturgiјe u svim našim hramovima. A u ponedјeljak, na Markovdan, sa početkom u osam časova biće služena arhiјereјska liturgiјa u crkvi Sv Đorđa, koјom će načalstvovati mitropolit Јoanikiјe. Potom će se, u 12 časova, obaviti čin blagosiljanja radova na izgradnji Pravoslavne gimnaziјe Svetog Save na Starom aerodromu - saopšteno je iz Crkvene opštine Podgorica.

A u ponedјeljak popodne održaće se litiјa ulicama grada Podgorice, sa početkom u 18 časova, i sa polaskom ispred crkve Sv Đorđa. Ovu litiјu će predvoditi Episkop јužnoamerički Kirilo.

- Ova blagoslovena Markovdanska litiјa, koјa sama sobom priziva Božiјu milost na sve ljude i proiznosi molitvu protiv svakog zla, ove godine održaće se u naročitom duhu pokaјanja i saučešća sa opštim bolom ciјelog naroda. Koristimo priliku da pozovemo sve učesnike litiјe da od njenog početka do kraјa sve treba da protekne u molitvenom raspoloženju, sa nošenjem onih znamenja koјa su isključivo crkvena (ikone i crkveni barјaci). Iz razloga saosјećanja sa bolom postradalih odlažemo tradicionalni vaskršnji koncert Crkvenog hora “Sv Marko” koјi јe bio planiran za ponedјeljak veče u kripti Hrama, stoјi u saopštenju Crkvene opštine Podgorica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:37