Владика Јоаникије / - Митрополија
04/01/2022 u 12:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Сарадња са Владом коректна, Темељни уговор ће бити потписан

- Не пада нам на памет да се још оптерећујемо политиком, осим да се бавимо уређењем односа цркве и државе - рекао је он

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је казао да ће Темељни уговор бити потписан, а да не може говорити о роковима. Он је истакао да је сарадња са Владом Црне Горе коректна, те да виде проблеме и недостаке у данашњој власти, али да не желе да се мијешају у њене послове.

- Иницијатива ће трајати све док се потпише Темељни уговор Српске православне цркве и Владе Црне Горе. Не могу говорити о роковима, када би могло доћи до потписивања уговора. Оно што је битно јесте да црква живи и са и без уговора, али понављам то је једно цивилизацијско достигнуће и не видим никакав разлог зашто би се та иницијатива прекинула и зашто се Темељни уговор не би потписао. У правном погледу тај документ је важан. Сигурно је да би наш положај био још боље дефинисан, јер би држава и црква усвојиле заједнички документ о међусобном уважавању и подјели надлежности. Као на пример што је регулисано са римокатоличком црквом. То треба свакој цивилизованој држави, поручио је митрополит Јоаникије у интервјуу за телевизију Никшић.

Навео је да имају коректну сарадњу са Владом, али виде недостаке и проблеме у данашњој власти, али не желе да доприносе продубљивању већ постојеће политичке кризе у Црној Гори.

- Нека политичари сами рјешавају своје проблеме, нека нађу рјешење. Препоручујем да се води озбиљан, одговоран и конструктиван дијалог, да се баве народом и да им приоритет буде да учине нешто за тај нород који представљају. Не бих ја могао да савјетујем политичаре шта да раде и како да постигну договор. Ми имамо сувише посла у својој надлежности. Не пада нам на памет да се још оптерећујемо политиком, осим да се бавимо уређењем односа цркве и државе - рекао је митрополит црногорско приморски Јоаникије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:24