Mitropolit Joanikije / - FOTO: SRđA BOLJEVIć
08/03/2024 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolit Joanikije: Vjekovno ognjište Kosova i Metohije je ognjište cijelog srpskog roda

Vidimo svetost i svjetlost naših svetinja na KiM i njihovu čudesnu moć. Vidimo da je naše vjekovno ognjište Kosova i Metohije, ognjište cijelog srpskog roda, raspaljeno i da nas sve grije svojom blagodaću, svjetlošću, svojim živonosnim milinama”, rekao je crnogorsko-primorski Joanikije.

On je nakon što je služio liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, rekao da svoje brige, patnje, sumnje i sve ono što ne možemo sami da podnesemo, prepustimo Bogu, a on će pomoći, prosvijetliti naše puteve, sabrati nas, ukrijepiti, objediniti i dati nam snage da održimo svoje svetinje, ognjišta, svoju otadžbinu i naše narodno jedinstvo.

Mitropolit je u besjedi naglasio da je svima nama, bez obzira na uzrast, potreban dobar primjer.

- Kada govorimo o vjeri, podvigu, o svetim ličnostima koje je Bog postavio kao svjetila da nam pokazuju put, Sveti Jovan Krstitelj je nenadmašni primjer svakom od nas”, rekao je, pomenuvši Svetog Proroka Malahiju, koji je govorio i o Svetom Jovanu koji se ispunio Duha Svetoga još u utrobi matere svoje.Danas proslavljamo prvo i drugo Obretenje glave Svetoga Jovana Krstitelja. Duga je povjest o tome kako je odsječena glava Svetog Jovana i kako su kasnije Irodijada i njena kćer htjele da oskrnave njegovu glavu, ali nisu uspjele, te kako je pobožna žena sa dvora Irodovog, zvana Jovana, tu Svetu glavu sakrila i sahranila - rekao je Mitropolit i dodao kako se kasnije glava otkrila jednom monahu, te je prenesena u Siriju pa odatle nošena na druga mjesta i stigla do Ponta gdje je treći put obretena.

Vladika je rekao da ovaj praznik skoro uvijek pada u vrijeme posta, a ponekad i prije početka posta, a on nam ističe primjer Svetog Jovana Krstitelja, da započnemo ovaj Sveti post po ugledu na njega, jer je on postom i molitvom dostigao anđelski način života.

- On nije bio samo veliki isposnik, već i veliki duhonosac. Njegove misli su bile prefinjene, njegova osjećanja prosvjetljena, njega je pustinja odgajila i njegovu dušu usavršila i ona je procvjetala kao krin i zamirisala božanskim vrlinama i blagodaću, te je on u svojoj tridesetoj godini izišao da propovijeda dolazak Hristov i da pripravlja Gospodu narod - istakao je Vladika i dodao da je ta propovijed bila čudesna i obraćala je mnoge ljude, preporađala savjesti, budila grešnike, on nije učinio nijedno čudo, ali sve što je za Hrista govorio, istinito je, učinio je bezbroj čudesa, jer obratiti jednoga grešnika i jednoga nevjernika vratiti na put vjere, to su najveća i najznačajnija čuda.

(VIDEO/FOTO) Јole Piletić duhom povezuјe Crnu Goru i Srbiјu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:25