/ - FOTO: BORIS MUSIć
02/11/2022 u 00:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otac Predrag Šćepanović: Litije u Crnoj Gori su bile Hristova revolucija

Apostol Crkve Hristove, poznat u svijetu, priznat kao molitvenik i duhovnik, Mitropolit Amfilohije je svojim sveštenim djelom privukao i braću iz daleke Rusije, poručio je otac Predrag

Premijerom filma "Lastavice Hristove” večeras je završena manifestacija "Dani Mitropolita Amfilohija” koja je otpočela 28. oktobra u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i bratstva Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici povodom obilježavanja druge godišnjice od smrti Mitropolita Amfilohija.

Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski poručio je da je veliki nobelovac Ivo Andrić rekao da u zemlji mržnje najviše mrze onoga koji ne umije da mrzi i kao da je tim riječima slikao lik i djelo Mitropolita Amfilohija.

image
- FOTO: BORIS MUSIć

- Mitropolit je pred Svetog apostola Luku predao svoju dušu Gospodu i umjesto trnovog vijenca kojeg je nosio čitavog života dobio je vijenac Hristovog pobjednika i pravednika. Apostol Crkve Hristove, poznat u svijetu, priznat kao molitvenik, duhovnik, Mitropolit Amfilohije je svojim sveštenim djelom privukao i braću iz daleke Rusije. Reiner Maria Rilke je rekao da se sve države ovoga svijeta graniče jedna sa drugom, jedino se Rusija graniči sa Bogom. Iz tog donebesja došli su nam ovdje braća Rusi u onim danima kada se Hristova revolucija u vidu svetih ikona i svetih Litija koje su se ulicama Crne Gore u broju od dvjesta hiljada građana dostojanstveno izborile za pobjedu - rekao je Šćepanović.

image
- FOTO: BORIS MUSIć

Prodecent filma Julij Cetlin kazao je da je film jedno čudo.

- Volio sam da dolazim u Crnu Goru i da obilazim sveta mjesta. Naročito sam dolazio kod svog druga, oca Alekseja kojeg je u monaški čin postrigao svetopočivši Mitropolit Amfilohije. Upravo me on upoznao sa Mitropolitom Amfilohijem- istakao je on. 

image
- FOTO: BORIS MUSIć

On je pojasnio da je već u prvim momentima bilo očigledno da je Mitropolit Amfilohije sveti čovjek, te da je upravo zbog toga osjetio jaku potrebu da govori više o Crnoj Gori i Mitropolitu.

image
- FOTO: BORIS MUSIć

- Već od prvih trenutaka sam razumio da je to sveti čovjek. Takođe, posjećujući Crnu Goru, imao sam takve misli, koje su mi govorile da trebam da ljudima kažem da postoji takvo sveto mjesto kao što je Crna Gora i da trebam reći više o tom svetom čovjeku- zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 12:23