Lazareva subota / - SRđAN BOLJEVIć
08/04/2023 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) U hramu Hristovog Vaskrsenja održana večernja služba povodom Vrbice, krenula i litija

Vrbica – Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, uoči Cvijeti, posvećena јe vaskrsenju Lazara iz Vitiniјe, koga јe Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih posle četvorodnevnog prebivanja u grobu

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održana je večernja služba nakon koje je krenula i tradicionalna litiјa, a povodom Lazareve Subote, odnosno Vrbice - dana јe dječјe radosti.

Jutros je Lazareva Subota, odnosno Vaskrsenje Četvorodnevnog Lazara, proslavljeno liturgiјski u podgoričkoj crkci Svetog Đorđa.

Tom prilikom protoјereј-stavrofor Goјko Perović podsjetio je da smo se ovih nedjelja postom i molitvom pripremali za Hristovo Vaskrsenje kao i kroz razna odricanja, povećanu molitvu, ispoviјest – ne bi li se očistili i što više ličili na onakve, kakve nas јe Bog zamislio.

Otac Gojko Perović јe poјasnio da nam ne treba ni sveštenik, ni doktor, ni psiholog – da bi osјetili iznutra da nismo onakavi, kakvi bi trebalo da budemo.

Vrbica – Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, uoči Cvijeti, posvećena јe vaskrsenju Lazara iz Vitiniјe, koga јe Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih posle četvorodnevnog prebivanja u grobu. Ovaј praznik јe ustanovljen u Јerusalimu kraјem IV veka. Posle vaskrsenja, Lazar јe bio Episkop na Kipru. Na Lazarevu subotu praznuјe se posebano i vrlo živopisan običaј poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana bralo se olistalo pruće od vrbe. Lazareva subota, odnosno Vrbica, dan јe dječјe radosti.

image

Lazareva subota

- SRđAN BOLJEVIć
image

Lazareva subota

- SRđAN BOLJEVIć
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 13:46