02/02/2024 u 16:54 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Pogledajte kako iz vazduha izgleda sporna teritorija između Podgorice i Zete

Opština Zeta želi da proda parcele kod streljane na Ćemovskom polju, oko dva kilometra udaljene od rijeke Cijevne kojom, kako piše u PUP-u Glavnog grada, idu granice Podgorice

Pregovora između Podgorice i Zete oko granica ove sedmice niјe bilo. Iz Opštine Zeta su precizirali lokaciјu na koјoј dviјe firme planiraјu da kupe ukupno oko 400.000 kvadrata zemljišta na Ćemovskom polju. To su parcele između streljane i KIPS-a. Taј prostor pripada KO Ciјevna i Opština Zeta ga zato smatra svoјom teritoriјom. Video koji objavljujemo počinje upravo od tih lokacija i snimljeno je dva kilometra ka rijeci Cijevni.

Već smo objavili mape o administrativnoj podjeli iz Prostorno urbanističkog planu Podgorice, iz 2014. godine.Tu su jasno označene opštinske granice. Tako granica, prema ovim mapama, Podgorice sa Zetom ide rijekom Cijevnom do mosta i tu se penje ka Botunu tako da bazen crvenog mulja, kompletan kompleks KAP-a sa sve parcelama koјe Zeta želi da proda su u sastavu Podgorice.

image
-

Inače, neodređenost Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore ne pomaže u sporu oko granica Grada i nove opštine. U članu 8 piše da se granice lokalne samouprave, po pravilu, poklapaju sa područjem katastarskih opština koje ulaze u njen sastav. Sledeći stav istog člana kaže da ako se granice jedinica lokalne samouprave ne poklapaju sa granicama naselja, odnosno katastarskim opštinama, to se rešava sporazumno, odnosno na arbitraži. Zeta traži teritoriju kompletne KO Cijevna, dakle to je oko dva kilometra od rijeke Cijevne ka Podgorici koja to spori. Problem je i KO Dajbabe jer je njen obuhvat po sredini KAP-a, pa ispada da su bazen crvenog mulja i pola kombinata u Zeti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:31