Анита Поповић / Фото: Мика SHOWART
23/05/2021 u 13:03 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Анита Поповић: Музика и извођачи не постоjе без публике

Изостанак наступа jе заиста велики хендикеп музичарима, каже популарна пјевачица

Музички проjекат Пjесма за друштво обиљежио jе и наступ црногорске музичарке Аните Поповић. Као и многе њене колеге, и Анита се слаже да jе у ситуациjи забране наступа пројекат био право освjежење у којем је јако уживала. Иако се одлучила за акустичну вариjанту концерта енергиjе ниjе фалило на сцени, а имала jе и специjалног госта.

- Срећна сам што сам дио проjекта "Никшићко рокс - Пjесма за друштво"и овим путем желим да изразим велику захвалност идеjном творцу на позиву, и одличноj прилици презентациjе црногорских музичара. Значило ми jе, у првом реду, као што и сами знатe, jер до скоро нисмо имали живих наступа, а самим тим ни додира са нашом публиком. Jедном риjечjу - ужељели смо се добре свирке. Моj лични осjећаj jе био невjероватан, осjећала сам узбуђење због наступа послиjе дужег времена, дружења са колегама, пjесме, пjевања, добре енергиjе. Имала сам позитивну трему, али чим сам почела са наступом убрзо jе нестала и препустила сам се музици. Било jе изазовно пjевати без публике, jер jе она кључна у живим наступима, приjе свега jер даjе фидбек извођачима, па се тако међусобно енергиjа размjењуjе- каже Анита.

Она истиче да је са публиком акше и љепше наступати, а то је, како каже, и суштина музике генерално и живог наступа.

- Дефинитвно је таj сегмент фалио овог пута. Музика и ми као извођачи не постоjимо без публике. Изузев тога, све остало jе било магично и заиста огромно задовољство што смо наjзад мало засвирали и запjевали. Морам споменути бенд коjи ме jе пратио, а ту су: Александар Саша Стоjановић - соло гитара, бeк вокали, Сретен Ћупић - ритам гитара, бeк вокали, Милан Вуjовић - кахон и ритам, специjалног госта коjег сам имала, врхунског вокала - Жељка Вукчевића, и наравно jа коjа сам овога пута била у двострукоj улози - Пиано & Вокал. Одлучила сам се за акустичну вариjанту концерта, мада и поред тога енергичности ниjе фалило, био jе то споj добре музике, поп-рок пjесама, како моjих тако и кавери домаћих и страних извођача - наводи Анита.

image
Фото: Мика SHOWART

Иако скоро годину дана музичари нису имали прилику да наступаjу, Анита истиче да то ниjе утицало на креативност извођача, бар када jе она у питању.

- Изостанак наступа jе заиста велики хендикеп музичарима, али и недостатак финансиjа jер jе то и наш рад, поред тога што jе и љубав. Може се рећи да од тога и за то живимо! А са друге стране могу рећи да jе помагала креативности, можда баш због тога што смо били ограничени у неким животним сегментима, остаjало jе простора да будем активниjа у креативности и стварању. Ауторски сам била активна, снимила сам пjесму и спот, коjи су дуго били планирани, па се и то одлагало више пута. Срећна сам што могу рећи да сам макар у том диjелу била активна, jер jе у овим времена и то посебан изазов, а као што знате, за снимање пjесама и спотова jе потребно велико улагање коjе у овоj ситуациjи постаjе много теже - казала jе Анита.

Анита открива и како jе њоj прошла ова година короне.

- Морам рећи да сам поред музике, врло радно активна на другим пољима, а то jе нешто са чиме моjа публика и ниjе толико упозната. Приjе свега jа сам дипломирани музичар, тренутно сам на магистарским студиjама, предаjем на факултету УДГ као стручни сараднук на предмету Музика - Креативне индустриjе већ пету годину, радим са дjецом технике пjевање и свирање клавира. У том смислу ова година ми jе била и те како активна.

Краjем прошле године обjавила jе сингл "Караван путуjе" коjи jе омаж пjесникињи Маjи Перфиљевоj. Иако због пандемиjе ниje реализовала промоциjу коjу jе замислила, Анита каже да jе jако поносна на таj проjекат.

- Караван jе моj посебни проjекат, на шта сам изузетно поносна. Споj предивне поезиjе Маjе Перфиљеве и моjе музике коjа jе инспирисана управо поменутом умjетницом и књижевницом са коjом сам имала ту част да сарађуjем и дружим се, дало је за резултат, ванвременску пjесму. Посебну емоциjу гаjим према овоj пjесми и мислим да jе то публика препознала, па jе она, поред римеjка "Мариjа", наjслушаниjа моjа пjесма тренутно. Врло сам задовољна реакциjом публике, не само у Црноj Гори већ и у региону, jер jе пjесма представљена и широj публици. План jе био да се промоциjа деси у њеном родном граду, али како пандемиjа ниjе дозвољавала, оставили смо то за неку другу прилику. Пjесма jе свакако имала премиjеру на CMC телевизиjи, jер jе издата под покровитељством издавачке куће Croatia Records. Вртjела се и врти се свуда по региону и код нас, тако да би закључак био да, на краjу, доброj пjесми jе потребан само живот и пуштање у етар - истакла jе Анита.

Са врхунским тимом музичара на челу са Махиром Сарихоџићем наставиће студиjски рад чим се прилика за то укаже.

- Надам врло брзо. Махира сам већ помињала као мог сарадника на последњоj пjесми гдjе смо се на заjедничко задовољство препознали као врхунски сарадници са одличном енергиjом и разумиjевањем, па jедва чекам наставак сарадње. Имам у припреми неколико моjих пjесама од коjих морамо одабрати jедну са коjом настављамо даље. Свакако да имамо фаворит и мислим да ће публика бити изузетно задовољна и изненађена стилом коjи ће бити присутан у следећим пjесмама. Такође, припремам jош нека студиjска снимања моjих стариjих пjесама коjе бих вољела да представим публици у новом руху- поручила је пјевачица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 13:03