Borba za svoja prava / Foto: Anita Štimac
01/08/2023 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Frajle borbu sa bivšom menadžerkom nastavljaju na sudu i javno

Ambasadorke dobre zabave uputile otvoreno pismo publici i objasnile spor sa Samardžijom oko zlouporaba, prevara, utaja i povreda autorskihprava

Ženski trio The Frajle, sestre Nevena i Jelena Buča te Nataša Mihajlović, već godinama proživljavaju, kako kažu, pravu dramu s elementima horora. Žrtve su, kako ističu, perfidnog zlostavljanja, a iako su prvo svoje probleme željele da zadrže daleko od očiju javnosti, smatraju kako je ipak došlo vrijeme da svoje tegobe podijele sa svojom brojnom publikom i sa organizatorima njihovih koncerata.

- Sve je počelo 2020. godine u vrijeme globalne pandemije uzrokovane koronavirusom. S našom do tada menadžerkom Lidijom Samardžijom sarađivale smo godinama. Kad smo u jednom trenutku insistirali da dobijemo na uvid sve izvještaje i ugovore o našim nastupima, podaci o finansijama koje smo dobile nisu se poklapali. Ubrzo saznajemo da je Lidija Samardžija samoinicijativno pripisala svojoj firmi vlasništvo nad svim dotadašnjim albumima grupe The Frajle, uključujući i prva dva albuma koja su nastala prije naše saradnje s njom, a što je uostalom danas i predmet spora u sudskim postupcima. Smatramo da su ti albumi naše intelektualno vlasništvo u koje smo ugradile dio sebe i nijedna treća osoba ne može ih tek tako prisvojiti bez naše saglasnosti. Pored toga, snimanja tih albuma plaćale smo upravo mi; ili neposredno ili od novca koji smo prihodovale sponzorskim ugovorima - ističu Frajle.

Kako naglašavaju, po prekidu saradnje, Lidija Samardžija prodaje njihove albume Croatia Recordsu, što dovodi do neposrednih sporova s tom diskografskom kućom, a indirektno i do rušenja našeg YouTube kanala.

- Uporedo s tim, Lidija Samardžija podnosi na teritorijima ex-Yu država prijave žiga, čime pokušava steći vlasništvo na oznaci i brendu The Frajle. Prvo nas je takav potez začudio jer u trenutku prijave ona više nije imala nikakve veze s Frajlama i našim brendom. Njena namjera nam je postala jasna kad su nam se počeli javljati organizatori naših nastupa s informacijom da im se Lidija Samardžija obraća s raznim zabranama kad su naši koncerti u pitanju. Zaključak nam se sam nametnuo, shvatili smo da Lidija Samardžija preduzima sve da mi prestanemo da funkcionišemo pod nazivom The Frajle, iako smo taj naziv osmislile 2009. godine - ističu popularne pjevačice u zajedničkoj izjavi.

image

The Frajle

-SEVER ZOLAK

Istovremeno su im se počeli javljati mnogi umjetnici, s kojima su ranije besprekorno sarađivali, a sve kao rezultat priča koje je protiv njih širila bivša menadžerka.

- Na svojoj koži, na gotovo dnevnom nivo, u posljednje tri godine, trpimo nevjerovatne pritiske, opstrukcije u radu, lažne optužbe i demonstraciju sile različitih moćnika koji ne biraju sredstva da ugase naš bend i brend. Ono kroz što grupa The Frajle prolazi se dosad moglo gledati samo na filmovima. Mi smo kompozitori i tekstopisci te i koautori na djelima koje izvodimo te je nemoguće da nam se njihovo izvođenje zabrane što pokušava gospođa Samardžija već godinama kontaktirajući sve organizatore naših koncerata slanjem upozorenja - govore otvoreno The Frajle.

Ovakve ucjene bile su kap koja je prelila čašu.

- Oodlučile smo da više ne ćutimo i probleme, kolokvijalno rečeno, guramo pod tepih. Mnoge naše kolege znaju za ovu situaciju, bilo je već nekih medijskih upita što se događa, no mi smo sada spremne našu internu borbu da vodimo javno.

Kaljanje ugleda i našeg imena, oduzimanje prava na rad, otkazivanje nastupa i odlazak bliskih nam saradnika nakon pritisaka dotične osobe uz objašnjenje da njima "takva muka ne treba u životu", postali su naša svakodnevica.

Sve ovo poznato je u medijskim krugovima u cijelom regionu, a ogleda se kroz stopiranje vijesti, intervjua i bilo kojih objava vezanih uz nas, otkazivanje gostovanja i uskraćivanje emitovanja. Stručna javnost i mnoge kolege su, takođe, upoznati s našim slučajem. Nažalost, izvođači i organizatori s kojima radimo često se srijeću s ultimatumom - ako radiš s Frajlama, onda ne radiš s drugim zvijezdama iz regiona, ni koncertno, ni medijski, niti na bilo koji drugi način... Kako zbog sebe, ali i zbog drugih koji ćute "da se ne bi zamjerili", mi iznosimo istinu, i to ne samo sad i ovdje, već i pred institucijama pred kojima smo pokrenule kaznene i druge sudske postupke protiv Lidije Samardžije - naglašavaju, između ostalog Frajle.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:51